Ako radite ovaj posao ne strahujte od AI! Tri djelatnosti su bezbjedne

Izvještaj Goldman Sachs-a iz marta 2023. procjenjuje da bi vještačka inteligencija sposobna za generisanje sadržaja mogla obaviti četvrtinu poslova koji trenutno obavljaju ljudi. Širom Evropske unije i SAD-a, navodi se u izvještaju, 300 miliona radnih mjesta moglo bi biti izgubljeno, piše BBC.

A to bi moglo biti strašno, kaže Martin Ford, autor knjige “Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything”.

“Ne radi se samo o tome da bi se to dogodilo pojedincima, već bi moglo biti prilično sistemski. Moglo bi se dogoditi velikom broju ljudi, potencijalno sasvim iznenada, potencijalno svima u isto vrijeme. A to ima implikacije ne samo za te pojedince, već i za cijelu privredu”, kaže Ford.

Srećom, ima i dobrih vijesti, stručnjaci tvrde da još uvijek postoje stvari za koje vještačka inteligencija nije sposobna – zadaci koji uključuju izrazito ljudske kvalitete, poput emocionalne inteligencije i razmišljanja izvan okvira.

“Mislim da uopšte postoje tri kategorije koje će u doglednoj budućnosti biti sigurne. Prvi bi bili poslovi koji su istinski kreativni: dakle ako ne radite šablonski posao ili samo preuređujete stvari, već istinski smišljate nove ideje i gradite nešto novo”, kaže Ford.

To ne znači nužno da su svi poslovi koji se smatraju ‘kreativnim’ sigurni. Zapravo, stvari poput grafičkog dizajna i uloge povezane s vizualnom umjetnošću mogle bi biti među prvima koje će nestati, ali postoji određena sigurnost u drugim vrstama kreativnosti. Kako kaže Ford, “u nauci, medicini i pravu … ljudi čiji je posao smišljanje nove pravne ili poslovne strategije. Mislim da će tamo i dalje biti mjesta za ljudska bića”, navodi Poslovni dnevnik.

Druga izolovana kategorija, nastavlja, poslovi su koji zahtijevaju sofisticirane međuljudske odnose. Ističe medicinske sestre, poslovne savjetnike i istraživačke novinare. To su poslovi, “u kojima vam je potrebno vrlo duboko razumijevanje ljudi. Mislim da će proći puno vremena prije nego što vještačka inteligencija bude imala sposobnost interakcije na načine koji stvarno grade odnose.”

Treća sigurna zona, tvrdi Ford, “su poslovi koji stvarno zahtijevaju mnogo mobilnosti i spretnosti te sposobnost rješavanja problema u nepredvidivim okruženjima”. Mnoge uslužne djelatnosti i majstori – na primjer električari, vodoinstalateri – spadaju u ovu kategoriju.

“Ovo su vrste poslova u kojima se cijelo vrijeme suočavate s novom situacijom. Vjerovatno ih je najteže automatizovati. Da biste automatizvali ovakve poslove, trebao bi vam robot iz naučne fantastike. Trebao bi ti C-3PO iz Ratova zvijezda”, ističe Ford, navodi Poslovni dnevnik.

Podijeli objavu