Bajden opozvao ukaz o uslovu obavezne vakcinacije za strane posjetioce

Američki predsjednik Džozef Bajden opozvao je danas svoj ukaz od 25. oktobra 2021. o uslovu da je za strane posjetioce SAD obavezna vakcinacije protiv virusa korona.

“Uzimajući u obzir napredak koji smo postigli i na osnovu najnovijih uputstava naših stručnjaka za javno zdravlje, utvrdio sam da nam više nisu potrebna ograničenja međunarodnog vazdušnog saobraćaja koja sam uveo u oktobru 2021. godinu”, navodi se u novom proglasu.

Bajden je naveo da su slučajevi infekcije i preminuli usljed kovida 19 na najnižem nivou od početka pandemije, dok SAD sada imaju alate za otkrivanje i reagovanje na potencijalnu pojavu nove varijante sa eventualno teškim posljedicama.

Proglas će stupiti na snagu 12. maja i od tog datuma putnici, koji nisu državljani i nisu migranti, više neće morati da pokažu dokaz da su u potpunosti vakcinisani protiv virusa korona prije ukrcavanja u avion za SAD.

Bajden je ranije najavio da će okončati dvostruku nacionalnu vanrednu situaciju uvedenu zbog rješavanja krize izazvane kovidom 19, pošto se većina svijeta vratila bliže normalnosti, gotovo tri godine od kako su mjere prvi put proglašene.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ Tedros Adhanom Gebrejesus zvanično je proglasio kraj svjetske vanredne situacije u vezi sa pandemijom kovida 19, ali je istakao da virus korona i dalje predstavlja prijetnju.

Izvor: SRNA/ Foto: EPA

Podijeli objavu