Bajden osudio novi zakon protiv LGBT populacije

Američki predsjednik Džozef Bajden osudio je novi Zakon koji je Uganda usvojila protiv gej populacije i izjavio da postoji mogućnost da će Amerika uvesti sankcije toj zemlji.

Predsjednik Ugande Joveri Museveni potpisao je danas jedan od najoštrijih Zakona protiv LGBT populacije, uključujući i smrtnu kaznu za “teški homoseksualizam”, što je izazvalo osudu Zapada i mogućnost sankcija od donatora pomoći.

Bajden je naglasio da je dao direktivu Savjetu za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće da izvrše procjenu uticaja Zakona na sve aspekte poslovanja Amerike sa Ugandim, uključujući kapacitete SAD da vrši usluge na osnovu Vanrednog plana za pomoć za oboljele od AIDS-a i drugih oblika pomoći i investicija.

Bajden je takođe najavio da će administracija razmotriti uticaje Zakona u sklopu revizije pogodnosti Ugande za Zakon o razvoju i šansama Afrike, prema kojem se dobija bescarinski tretman robe namjenjene za zemlje podsaharske Afrike.

Istopolni odnosi su već zabranjeni u Ugandi, kao i u više od 30 afričkih država, ali novi Zakon predviđa mnogo oštrije mjere.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu