Banjac domaćin donatorske večeri za izgradnju hrama Svetih mučenika jasenovačkih u Međuvođu

Kod hrama Svetih mučenika jasenovačkih u Međuvođu večeras je održano donatorsko veče na kojem su prikupljena sredstva za nastavak izgradnje hrama i sva tri crkvena zvona.

Kum hrama i domaćin donatorske večeri Darko Banjac rekao je novinarima da je izgradnja hrama u Međuvođu posvećenog jasenovačkim mučenicima počela prije dvije godine, a da je zajedno sa parohom knežičkim Željkom Jevđenićem i predsjednikom građevinskog odbora Rankom Stojakovićem u izgradnju uključen od samih temelja.

IMG e3b33f18d4ddc8c864dbe2e7515867c4 V

„Večeras smo domaćini donatorske večeri da bi pokrili crkvu, jer je različitim prilozima dobrih ljudi iz cijelog svijeta uspjela da se ozida, ali je preostalo još puno posla i potrebno je još 200.000 KM da bi se crkva pokrila“, rekao je Banjac.

On je naveo da su zahvaljujući Aleksandru Sofiću, sekretaru za regionalni razvoj u Vladi Vojvodine, gospodinu Aleksandru Đedovcu, direktoru Fonda za razvoj Vlade Vojvodine i specijalnom savjetniku ministra odbrane Srbije Nikoli Banjcu, uspjeli da dobiju donaciju od 18.000 evra, a da se na večerašnoj donatorskoj večeri nastojalo obezbijediti i ostala sredstva potrebna da bi se završila izgradnja hrama.

IMG 9712019910f97e4e6069528bfed5c5b6 V

Banjac je zahvalio Diki Cvjetinoviću iz Bijeljine i Jovici Vlatkoviću iz Trebinja, koji će kupiti srednje zvono crkve, vrijedno 11.500 evra i koji prisustvuju donatorskoj večeri u Međuvođu.

„Ja i moj sin Aleksej ćemo donirati malo zvono crkve vrijedno 7.000 evra, a donator iz Amerike donirao je 18.000 evra za veliko zvono, tako da smo obezbijedili sredstva za sva tri zvona crkve“, rekao je Banjac.

On je istakao da očekuje da će poslije donatorske večeri biti obezbijeđena sredstva za završetak izgradnje hrama u Međuvođu i podsjetio da je to jedina crkva u ovoj eparhiji koja nosi naziv Svetih mučenika jasenovačkih.

„Crkva je posvećena svim stradalnicima srpskog naroda u Jasenovcu jer mi znamo šta je Kozara i Kozarska Dubica i koliko je naš kraj izgubio u Drugom svjetskom ratu. Zato mislim da se ova crkva nalazi na pravom mjestu, u Međuvođu ispod Kozare, upravo tamo gdje je bio zbijeg našeg srpskog pravoslavnog naroda“, naglasio je Banjac.

On je istakao da je narod Potkozarja tada imao nevjerovatnu hrabrost da se bori za svoju slobodu, a da žrtve stradale u Jasenovcu zaslužuju ovakav hram i vječno sjećanje.

Predsjednik građevinskog odbora za izgranju hrama Svetih novomučenika jasenovačkih u Međuvođu Ranko Stojaković rekao je da očekuje uspješnu donatorsku veče da bi se obezbijedila finansijska sredstva da bi se hram pokrio do slave hrama, 13. septembra.
Paroh knežički Željko Jevđenić rekao je da podizanje hrama teče u skladu sa sredstvima koja su na raspolaganju, a koja se obezbjeđuju donacijama Srba iz naših krajeva i cijelog svijeta.

„Loše vremenske prilike omele su nas u tome da još više uradimo tokom ove godine, ali ono što je namjera jeste da se do hramovne slave ove godine, Svetih novomučenika jasenovačkih, ozidamo, pokrijemo i nabavimo zvona crkve“, rekao je sveštenik Jevđenić.

On je naveo da je zahvaljujući domaćinima i ljudima iz građevinskog odbora za izgradnju hrama, donatorskoj večeri u Međuvođu prisustvuju privrednici i zvaničnici iz svih potkozarskih opština, javne ličnosti i političari, koji žele da pomognu u namjeri da hram bude završen ove godine.

Među donatorima u Međuvođu večeras je bio i Zoran Gvozden koji živi u američkoj saveznoj državi Viskonsin, koji je obezbijedio 17.700 evra za veliko zvono crkve.
Gvozden je rekao da je donacijama Srba iz Amerike obezbijeđeno 13.000 evra, dok je 4.700 evra obezbjedila Humanitarna organizacija „28. juni“.

„U današnje vrijeme teško je graditi i prikupiti sredstva za donacije, ali smo uspjeli jer smatramo da je veoma važan spomenik koji će trajno svjedočiti o stradanju naroda našeg kraja“, rekao je Gvozden novinarima.

Donatorskoj večeri u Međuvođu prisustvuje i načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, predsjednik Skupštine opštine Vladimir Rokić, načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović, narodni poslanik Dragan Brdar, privrednici, zvaničnici i predstavnici drugih opština iz Potkozarja, mještani i drugi gosti.

Podijeli objavu