Banjac na susretu Kozarčana u Beogradu

U Domu Vojske Srbije u Beogradu večeras se održavaju 45. susreti Kozarčana u Beogradu, a kojem prisustvuju predstavnici i delegacije iz Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Laktaša, Kozarske Dubice, Novog Grada, Kostajnice, dijaspore i Srbije.

Ovu tradicionalnu manifestaciju organizuje Udruženje Kozarčana u Beogradu, a domaćin ovogodišnje manifestacije je opština Novi Grad.

Događaju prisustvuju i ministar uprave i lokalne samouprave Senka Jujić, predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac i narodni poslanici Dragan Brdar i Bobana Ćibić, te načelnici, gradonačelnici potkozarskih opština i gradova.

Susret Kozarčana u Beogradu počeo je emitovanjem promotivnog filma o opštini Novi Grad.

Predsjednik Izvršnog odbora Udruženja Kozarčana u Beogradu Rade Karalić rekao je da je to udruženje osnovano 1974. godine, te da čuva uspomene na herojstvo naroda na Kozari u Drugom svjetskom ratu.

O slavnoj bici na Kozaru učesnicima je večeras govorio književnik Rajko Srdić.

U programu susreta Kozarčana u Beogradu nastupilo je i KUD Una, a učesnicima se obratio i načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

Drljača je istakao znacaj odrzavanja ovakvih tradicija za narod i opštine Potkozarja, te rekao da mu je čast biti domacin ovog događaja.

“Mi smo sa obe strane Drine jedan narod, imamo i paralelne i posebne veze, zajednicku kulturu i tradiciju koju moramo njegovati”, rekao je Drljača.

On je istakao da je Kozara momumentalni i mitski simbol stradanja i odbrane srpskog naroda, zajedno sa svim drugim srpskim stratištima.

Udruženje Kozarčana okuplja ljude koji afirmišu i čuvaju svoju tradiciju i kulturu i koji rade na tome da sa Republikom Srpskom i dijasporom jačaju jedinstvo srpskog naroda.

Domaćin narednog susreta Kozarcana bice grad Laktaši, kojeg je veceras predatavljao predsjednik Skupstine grada Saša Popovic.

Manifestaciji prisustvuje i nacelnik opstine Kozarska Dubica Radenko Reljić sa saradnicima.

Predstavljena je i nova knjiga pod nazovom “Dubička knjiga mrtvih” Milana Radulovića.

Sponzor manifestacije je kompanija Cepter i štamparija Čigoja.

Podijeli objavu