Banjac: Nakon isteka ultimatuma – Narodna skupština usvojiće zakon

Nakon isteka ultimatuma Republike Srpske Ustavnom sudu BiH da poništi posljednju antidejtonsku, neustavnu i nezakonitu odluku, Narodna skupština Srpske usvojiće zakon koji će definisati da ne važe odluke tog nelegalnog i nelegitimnog suda na teritoriji Srpske, rekao je predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac.

– I to /će važiti/ dok god se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH koji se tiče i odlaska stranaca iz te instance, te vraćanja pravilnika koji su bili na snazi – rekao je Banjac.

On je ocijenio da je ovdje riječ o uvodu u rušenje pravnog i ustavnog poretka, te Dejtonskog mirovnog sporazuma, što Republika Srpska neće da prihvati.

– A to je uvod u smislu da Ustavni sud BiH radi ono što su nekad radili visoki predstavnici, koji su vršili pravno nasilje i otimali nadležnosti Srpske – podsjetio je Banjac.

On je konstatovao da Srpska ne smije dopustiti oduzimanje svoje imovine, te bilo kakvo poništavanje svojih legalno izabranih organa.

– Poruka Ustavnom sudu BiH i sudijama jeste da će građani Srpske birati svoje predstavnike i da to neće raditi niko drugi – poručio je Banjac.

Ustavni sud BiH saopštio je početkom ove sedmice da je izbrisao odredbu u Pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će ako Ustavni sud BiH ne ukine najnoviju odluku biti zakazana sjednica Narodne skupštine na kojoj će biti donesen zakon o prestanku važenja i objavljivanja odluka tog suda u Srpskoj i zaštiti lica koja budu progonjena zbog toga od organa BiH. Takva sjednica, rekao je Dodik, mogla bi da bude održana već u utorak, 27. juna.

Podijeli objavu