Banjaluka: Položeni vijenci i odata počast palim borcima

Banjaluka obilježava Dan grada i 78 godina od oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

U čast Dana grada osim tradicionalnog svečanog prijema za delegacije, u Sportskoj dvorani Borik biće održana i svečana akademija.

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca i odavanjem počasti palim borcima.

– Ako putnik putuje za Јasenovac, molim da se pokloni sjenima na hiljade i hiljade mrtvih ljudi, žena i djece. Molim da obiđe Donju Gradinu, najveće stratište logora Јasenovac – rekla je Dobrila Kukolj predsjednica banjalučkog Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata.

Viktor Nuždić vršilac dužnosti direktora Repubičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica poručio je da ono što treba da se pamti je da se ovakvi zločini nikad više ne ponove i njeguje kultura pamćenja.

– Kako bi naše buduće generacije imale potpuni uvid šta se dešavalo srpskom narodu kroz istoriju i da shvatimo da je jedino Republika Srpska garant da se ovakvi događaji više nikad neće ponoviti – dodao je on.

Dobro je što je prisutno ovoliko mladih, kaže Dušan Bastašić predsjednik Udruženja “Јadovno 1941”.

– Neki od njih će se prvi put upoznati sa ovim velikim stratištem i velikim stradanjem, i vremenom uvrstiti to u svoje trajno pamćenje, što je jako važno – poručio je Bastašić.

Podijeli objavu