Barselona i okolina suočavaju se sa nestašicom vode

Vlasti sa sjeveroistoka Španije upozorile su danas da bi se Barselona i šira okolina mogli u narednim mjesecima suočiti sa strožim restrikcijama za upotrebu vode.

Direktor Agencije za vode u španskom regionu Katalonija Samuel Rejes rekao je da će, najvjerovatnije u toj oblasti do septembra biti proglašeno “upozorenje na sušu” ukoliko se ne promijeni vremenska prognoza za to područje.

“Ukoliko ne bude kiše tokom proljeća i ljeta, neće biti povećanja vodostaja u jezerima i oko septembra ući ćemo u vanrednu situaciju u riječnom sistemu LJobregat”, naglasio je Rejes.

Riječni sistem Ter-Ljobregat obezbjeđuje snabdijevanje vodom za Barselonu, Đironu i druge manje gradove i naselja. Španske vlasti danas su saopštile da su jezera, uz ostala na sjeveru Katalonije, smanjena za 27 odsto od svog kapaciteta. Samo su jezerav povezana sa basenom rijeke Gvadalkivir na jugu Andaluzije u gorem stanju, jer su na 26 odsto kapaciteta.

Prema Rejesovim riječima, rijeke u Kataloniji su na istorijski niskim nivoima pošto je suša oborila sve rekorde u regionu i prošle godine primorala vlasti da ograniče upotrebu vode za poljoprivredu i industriju.

Od gradskih vlasti, takođe je zatraženo da prestanu sa navodnjavanjem fontana i da ograniče upotrebu vode, prenosi agencija AP.

U toku su i diskusije o tome da li uopšte puniti bazene tokom ljeta. Katalonija se tokom 2008. godine suočila sa velikom sušom i voda je u tankerima dostavljana u Barselonu i Rejes je naglasio da njegova Agencija neće preporučiti da se isti metod ponovo koristi.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu