Beograd želi veće prisustvo OEBS-a na Kosmetu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Beogradu da se Srbija zalaže za aktivnije prisustvo Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju /OEBS/ na Kosovu i Metohiji.

Dačić je nakon sastanka sa predsjedavajućim OEBS-a i ministrom spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem ukazao da je važno da misija te organizacije nastavi da funkcioniše, imajući u vidu ulogu koju bi trebalo da ima u sprovođenju Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN i drugih međunarodnih dogovora.

“Smatramo da sve međunarodne misije na Kosovu i Metohiji treba da nastave da rade i da imaju što veći prostor za svoje delovanje kako bi bili omogućeni stabilnost i mir na tom prostoru”, rekao je Dačić.

Podsjetivši da je potpisivanjem Briselskog sporazuma jasno definisana uloga OEBS-a u organizaciji izbora na Kosovu i Metohiji, Dačić je ukazao da su posljednji izbori prvi put održani bez učešća OEBS-a.

On je istakao da se na Kosovo i Metohiju od 1999. godine vratilo svega 1,9 odsto izbjeglih i raseljenih lica, kao i da postoje i pitanja privođenja, hapšenja, problema registarskih tablica i pitanja takozvanih izbora koji su održani u srpskim opštinama gdje Srbi na izborima nisu učestvovali.

“U tom pogledu, mi očekujemo statusno-neutralnu poziciju OEBS-a kada je reč o Kosovu i Metohiji. Srbija podržava aktivnost OEBS-a. Mi ćemo dati maksimalnu podršku u prevazilaženju problema, koliko god je to u našoj moći”, istakao je Dačić.

Osmani je naveo da je sa Dačićem razgovarao o ulozi OEBS-a i izazovima sa kojima se ta misija suočava, dodajući da nikada ne smije da prestane da se razgovara o stvarima koje su važne, što važi i za dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

“Drago nam je što smo bili domaćini Ohridskih sporazuma, za koje se nadamo da će doprineti nastavku procesa kao i regionalne stabilnosti. Ovu podršku ću ponoviti i kada budem bio u poseti Prištini. OEBS vidi sebe kao platformu za promociju ljudskih interesa. Naš najveći fokus je mir i prosperitet”, rekao je Osmani.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu