Besmrtni puk ponovo marširao Trebinjem

Ulicama Trebinja je povodom 9. maja, Dana pobjede, i ove godine marširao “Besmrtni puk” u kom su, osim građana Trebinja, učestvovali i predstavnici gradske uprave, gradskog SUBNOR-a, Socijalističke partije RS, kao i prvi sekretar za naučnu, kulturnu i obrazovnu saradnju Ambasade Rusije Jurij Pičugin, te članovi organizacije “Noćni vukovi” .

Učesnici marša su krenuli od spomenika hercegovačkom ustaniku Luki Vukaloviću, na obali Trebišnjice, marširajući do Spomenika braniocima Trebinja 1991 – 1995, zatim Spomenika oslobodiocima iz Prvog Svjetskog rata i marširanje gradskim ulicama okončali na Spomeniku borcima palim u borbi protiv fašizma 1941 – 1945, položivši cvijeće na svaki od njih.

Svi oni su se složili da se stare vrijednosti ne smiju zaboraviti, te da mir i sloboda nemaju alternative, ne dozvoljavajući, kako je istakao Jurij Pičugin, da se nešto slično ratnim stradanjima Drugog svjetskog rata ne smije dozvoliti, pogotovo kada se zna da su  u tom ratu, srazmjerno svome broju, ruski i srpski narod podnijeli najviše žrtve, što nikako ne smije umanjiti žrtve drugih naroda.

“Ruska Federacija kao nasljednik SSSR-a i jedan od osnivača Ujedinjenih nacijak, uvijek se zalagala za jednakopravnost i suverenitet svih naroda i država, pa mi i sada želimo i kategorički se zalažemo za to da se užasi fašizma i nacizma nikada ne ponove, nastavljajući i danas tu borbu, jer, nažalost, tih pojava još uvijek ima i u svijetu i u evropskim zemljama, tako da mi danas odavde pozivamo da ljudi poštuju pravo drugih naroda”, istakao je Pičugin.

Zahvalivši se i ovom prilikom i Trebinju i Republici Srpskoj što sada ruskom narodu pružaju podršku u njihovoj borbi, on je istakao da borbi za jednakost sviju podršku pruža i ovaj mali Besmrtni puk koji je jedan od rijetkih u Evropi.

“U znak sećanja na 874 poginula građana Trebinja, na 819 boraca iz Trebinja koji su poginuli u Jugoslaviji, na 29.000 crvenoarmejaca koji su poginuli u oslobađanju Jugoslavije, u znak sećanja na sve njih, ja vam od svega srca čestitam dan naše  zajedničke pobjede”, istakao je on, podsjetivši na vjekovno prijateljstvo srpskog i ruskog naroda, na brojne zajedničeke borbe, počev od ustanaka protiv Turaka i hercegovačkih ustanaka, pa do Prvog i Drugog svjetskog rata.

Podsjetivši da jedino kontinuitet mira može doprinijeti napretku, Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja je istakao da upoznavanjem sa nepobitnim istorijskim činjenicama i strahotama rata moraju kod mladih generacija potaknuti želju za očuvanjem toga mira i slobodnog života koji nemaju alternativu, a na tome moraju djelovati sve obrazovne i druge ustanove.

“Devetog maja se obilježava i Dan Evrope i upravo moderna Evropa danas treba da podrazumijeva ravnopravan položaj i podršku, ne samo za države članice Evropske unije, nego i države koje to nisu, ali se u specifičnim okolnostima bore za ekonomski napredak, za očuvanje i razvoj slobode, demokratije, jednakosti i vladavine prava”, pojasnio je Bošković, pozivajući još jednom na kulturu pamćenja.

Izvor, Foto: Nezavisne.com

Podijeli objavu