Biće promijenjena imena 10 ulica u Zagrebu nazvanih po osobama povezanim sa NDH

U četiri zagrebačka kvarta pokrenuta je procedura izmjene naziva 10 ulica koje su dobile ime po osobama povezanim sa NDH, odlučio je Odbor Gradske skupštine za imenovanja trgova i ulica.

Biće promijenjena imena ulica Vladimira Arka, Filipa Lukasa, Ivana Šarića, Antuna Bonifačića u kvartu Pešćenica-Žitnjak, Frane Nevistića, Ivana Oršanića, Srećka Karamana i Branka Klarića na Črnomercu, ulice Vladimira Јurčića u Gornjoj Dubravi i Petra Grgeca na Trnju.

Promjenu naziva odobrio je skupštinski odbor, čiji je predsjednik Rada Borić istakla da je sve pokrenuto na inicijativu “Dokumente” – Centra za suočavanje sa prošlošću i Svjetskog jevrejskog kongresa.

Oni su se ranije obratili svim jedinicama lokalne samouprave, pa tako i Zagrebu, sa spiskom ulica i trgova koji nose ime pojedinaca povezanih sa ustaškim režimom.

U tom dokumentu naveli su imena 25 pojedinaca povezanih s NDH koji u Hrvatskoj, u pojedinim mjestima i gradovima, imaju svoje ulice i trgove, pa i spomenike.

Prije odluke o pokretanju preimenovanja, zatražena su mišljenja savjeta gradskih četvrti Pešćenica-Žitnjak, Črnomerca i Gornje Dubrave, a izjašnjavanje trnjanskog savjeta očekuje se uskoro.

Јedino su se u Gornjoj Dubravi, u čijem savjetu većinu ima opozicija, usprotivili prijedlogu za preimenovanje, prenose hrvatski mediji.

Prema dopisu “Dokumente”, Vladimir Јurčić, čija je ulica sporna, bio je profesor i književnik koji je, između ostalog, učestvovao u ustaškoj propagandi i indoktrinaciji omladine.

Borić je istakla da će se, uprkos negativnom mišljenju tog savjetodavnog tijela, krenuti u preimenovanje, s obzirom na to da savjet nije argumentovao svoju odbijenicu, a Svjetski jevrejski kongres je gradskom savjetu naknadno poslao ponovljeni zahtjev, s obrazloženjem koje su potpisali istoričari Hrvoje Klasić i Ivo Goldštajn.

Ona je pojasnila da je odluka Odbora početak procesa preimenovanja.

Osim što će uz prijedloge gradskih četvrti biti izabrana nova imena ulica, sve još mora proći i javnu raspravu u trajanju od 30 dana i Agenciju za geografska imena.

Nakon toga, prijedlog sa novim imenima ulica biće upućen na glasanje u Gradsku skupštinu.

Podijeli objavu