Bocan-Harčenko: Srbi i Rusi su se zajedno borili za slobodu i izvojevali pobjedu

Danas Rusija i Srbija zajedno obilježavaju sveti praznik – Dan pobjede, kaže ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

U autorskom tekstu za “Politiku”, Bocan-Harčenko navodi da je bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke 9. maja 1945. godine za narod označila i kraj velikog otadžbinskog rata, koji je odnio 27 miliona ljudi, te da u Rusiji nema porodice koju ova strašna tragedija nije zadesila.

– Na današnji dan slavimo apsolutnu pobjedu nad vjerolomnim i okrutnim neprijateljem i njegovom čovekomrzilačkom ideologijom, slavimo trijumf dobra nad smrću. Klanjamo se bezgraničnom junaštvu i samopožrtvovanosti generacije naših očeva i djedova, koji su, stojeći rame uz rame na prvim borbenim linijama, u partizanskom podzemlju i u pozadini, po cijenu najvećih žrtava, nenadoknadivih gubitaka i neizmjernih stradanja spasili svoju otadžbinu, oslobodili Evropu, odredili ishod najkrvavijeg svjetskog rata – kaže ruski ambasador.

Bocan-Harčenko dodaje da tugujemo za onima koji se nisu vratili sa ratišta i kojima nije bilo suđeno da dočekaju pobjedu, ali i da se sa zahvalnošću sjećamo onih koji su, prošavši kroz strahote rata, obnovili na zgarištima miran život.

– U našim srcima sjećanje na veliku pobjedu ne blijedi – godine samo ističu njen neprolazni značaj, njenu grandioznu moralnu visinu. Istovremeno, posljednjih decenija svjedoci smo toga kako u nizu zemalja uzima maha cinična kampanja revizije istorije i rezultata Drugog svjetskog rata , koji su jasno i nedvosmisleno utvrđeni odlukama Međunarodnog vojnog suda u Nirnbergu – kaže Bocan-Harčenko.

Napominje da se pokušava omalovažiti odlučujući doprinos SSSR-a porazu nacizma i stvaranju moderne arhitekture međunarodnih odnosa, čiji su centar Ujedinjene nacije.

– Povećava se pritisak na samu svjetsku organizaciju i druge inkluzivne multilateralne institucije, vještački se smanjuje njihova uloga u usaglašavanju međudržavnih pristupa, uništava se kultura dijaloga i kompromisa. Uska grupa zapadnih zemalja, opsjednuta sopstvenom tobožnjom isključivošću, vođena pretenzijama na svjetsku dominaciju, nastoji da proizvoljno tumači međunarodno pravo, da ga zamijeni nekom vrstom konjunkturnog “poretka zasnovanog na pravilima” – ukazuje Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador napominje da se pod maskom “učesnika nacionalo-oslobodilačkih pokreta” veličaju pomagači nacista, koji su po svojoj surovosti često nadmašivali Hitlerove dželate.

– Moram priznati da takvih primera ima i na Balkanu U Prištini se čuju pozivi da se “očuva zaostavština” albanskog kolaboracioniste DŽafera Deve, jednog od organizatora SS divizije “Skenderbeg”. Pojedini hrvatski političari i javne ličnosti ne kriju simpatije prema vođi maroionetske NDH Anti Paveliću ili zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu, koji se ukaljao vezama sa ustašama – napominje ruski ambasador.

On dodaje da je na glorifikaciju nacizma, brisanje istorijskog sjećanja na borbu sovjetskog naroda protiv agresije Vermahta 1941-1945, podsticanje radikalnih desničarskih raspoloženja u društvu usmjerena je državna politika aktuelnih kijevskih vlasti.

– Neonacistički stavovi su čvrsto ukorijenjeni u redovima ukrajinskih oružanih formacija, koje već devet godina ratuju protiv civila u Donbasu, svakodnevno podvrgavajući varvarskom granatiranju kuća, vrtića, škola i bolnica – kaže Bocan-Harčenko.

Ukazuje na to da u “ratu do posljednjeg Ukrajinca” Zapad za Kijev obavlja ulogu štaba, kao snabdjevača obavještajnim podacima i najsavremenijim smrtonosnim oružjem: cijeli vojnoindustrijski konglomerat NATO-a i EU djeluje sa jedinom svrhom, kako bi pokušao da oslabi i slomi Rusiju, te da elite zapadnih zemalja to više ne kriju.

Ruski vojnici se bore za budućnost čitavog čovječanstva

– Protiv neonacističkih zločinaca, za mirno nebo nad svojom otadžbinom i njenu bezbjednost, za budućnost čitavog čovječanstva vode pravednu bitku ruski vojnici i oficiri, dobrovoljci Donbasa – nasljednici slavne vojne tradicije naše zemlje – navodi Bocan-Harčenko.

Prema riječima ruskog ambasadora, u sklopu nepovratnih promjena koje se dešavaju u svijetu, formiranje istinski policentričnog svjetskog poretka, prestrojavanje globalne privrede na osnovu načela pravde i ravnoteže interesa, jačanje strateškog partnerstva Moskve i Beograda dobija sve veći značaj.

– Samo takva – prijateljska i ravnopravna – saradnja, koja se temelji na povjerenju, poštovanju i međusobnom uvažavanju interesa, obezbjeđuje uslove za miran, skladan razvoj čitavog čovječanstva u njegovoj civilizacijskoj raznolikosti, omogućava da sačuvamo suverenitet i nezavisnost koje nam je zavještala generacija pobjednika – poručuje Bocan-Harčenko.

On ističe da Dan pobjede ostaje čvrsta spona u odnosima između Rusije i Srbije, simbol nepokolebljivosti duhovnog i istorijskog jedinstva naših bratskih zemalja.

– Naši narodi su se zajedno borili za slobodu, zajedno odoljeli nacističkom agresoru i zajedno izvojevali pobjedu – napominje ruski ambasador.

Bocan-Harčenko dodaje da će ceremonije biti održane u Beogradu i drugim srpskim gradovima, te da iskreno zahvaljuje rukovodstvu Srbije, opštinskim vlastima, veteranskim organizacijama, društvima srpsko-ruskog prijateljstva, udruženjima sunarodnika, medijima i široj javnosti na nepromjenljivoj pažnji koju posvećuju ovim događajima.

– Neka nas ovaj Dan pobjede još jednom podsjeti na potrebu mirne koegzistencije i solidarnosti među narodima zarad opšteg mira, prosperiteta i blagostanja. Obavezno ćemo dati sve od sebe da to postane stvarnost – poručio je Bocan-Harčenko.

 

Izvor: Sputnjik

Podijeli objavu