Borelj: Nije riješen 1.621 slučaj nestalih na Kosmetu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj pozdravio je usvajanje Deklaracije o nestalima, koju su u Briselu prihvatili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, naglasivši da 1.621 slučaj nestalih lica na Kosovu i Metohiji još nije riješen.

“Od ukupno 6.065 slučajeva nestalih lica u periodu od 1. januara 1998. godine do 31. decembra 2000. godine, 1.621 slučaj još nije riješen. Nakon više od 20 godina, njihove porodice nastavljaju da žive u žalosti, ne znajući gdje su njihovi voljeni. Porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih srodnika, kao i društvo u cjelini”, naveo je Borelj u saopštenju objavljenom na internet stranici Evropske službe za spoljne poslove.

On je naglasio da rješavanje problema nestalih lica nije samo humanitarna obaveza, već i “ključna stvar koja može da omogući pomirenje i povjerenje između ljudi”.

“Postalo je hitno da se osigura da se proces pronalaženja grobnica što prije zaključi. Sjećanja blijede i teže je istražiti pojedince, mjesta i događaje. Zato EU pozdravlja podršku strana Deklaraciji i očekuje da strane ostvare opipljiv napredak na zatvaranju nezatvorenih slučajeva nestalih lica i na ispunjavanju obaveza prema porodicama”, istakao je Borelj.

Vučić i Kurti prihvatili su ranije danas u Briselu Deklaraciju, kojom su se, između ostalog, obavezali da osiguraju puno sprovođenje obaveza kada se radi o pitanju nestalih lica, te da blisko sarađuju na pronalaženju grobnica i daljim iskopavanjima.

Izvor: SRNA/ Foto: EPA

Podijeli objavu