Borelj: Primijeniti sve sporazume u dijalogu Beograda i Prištine

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj rekao je danas u Briselu da je brza i potpuna primjena svih sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine jedini put ka normalizaciji.

Borelj je nakon sastanka Savjeta ministara spoljnih poslova EU poručio da tenzije i obostrane provokacije moraju da se prekinu, kao i da “nedostatak konstruktivnosti mora da se ispravi”.

“Biti član EU znači da ste sposobni da sarađujete i djelujete kao dobri susjedi, da prevazilazite teškoće iz prošlosti”, rekao je Borelj u obraćanju medijima.

On je iastakao i da bi EU trebalo češće da se sastaje sa šefovima diplomatija zemalja zapadnog Balkana.

Borelj je dodao da je na današnjem sastanku sa ministrima spoljnih regiona bilo riječi i o ruskom uticaju.

“Ukazali smo onima koji se još nisu uskladili sa politikom sankcija EU prema Rusiji ili nisu uopšte, da održavanje bliskih odnosa sa Rusijom nije u skladu sa pristupom zemalja EU. To čini štetu nacionalnim interesima te zemlje i sigurno nije u skladu sa prijemom u članstvo evropskog bloka”, naveo je Borelj.

Prema njegovim riječima, sada je vrijeme da zemlje regiona ubrzaju reforme i svoj evropski put, jer je to jedinstvena prilika koja mora biti iskorištena.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu