BORS: Zaštititi osnovna ljudska prava Radovana Karadžića

Boračka organizacija Republike Srpske pozvala je Mehanizam za međunarodne krivične sudove, međunarodne humanitarne organizacije i nadležne institucije Srpske da se angažuju na zaštiti osnovnih ljudskih prava prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću u zatvoru u Engleskoj koja mu pripadaju u skladu sa međunarodnim standardima.

Iz BORS-a su saopštili da je uskraćivanje osnovnih ljudskih prava Karadžiću u zatvoru u Engleskoj još jedan pokazatelj da je Haškom sudu bilo važno da Srbi budu osuđeni zbog navodnih djela iz rata, te da ih njihova sudbina nakon toga mnogo i ne interesuje.

– Kako drugačije protumačiti informaciju da je Karadžiću uskraćeno da ga posjećuju članovi porodice i da se nad njim vrši određena odmazda – navodi se u saopštenju.

Iz ove organizacije podsjećaju da su mnogi Srbi svoju sudbinu okončali još u Haškom sudu tokom suđenja, a da su mnogi preživjeli brojne torture u zatvorima, među kojima je i general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić.

Goran Petronijević, koordinator Pravnog tima za odbranu prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, ranije je izjavio Srni da je Karadžić u zatvoru u Velikoj Britaniji u veoma lošem stanju, da su mu uskraćena osnovna ljudska i zatvorska prava i da se prema njemu vrši određena odmazda.

On je naveo da to što je Karadžiću uskraćeno da ga posjećuju članovi njegove porodice predstavlja strašno kršenje prava.

Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

Kancelarija Mehanizma za međunarodne krivične sudove /MMKS/ navela je za Srnu, u vezi sa uskraćivanjem osnovnih ljudskih i zatvorskih prava prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića u zatvoru u Velikoj Britaniji, da sprovođenje i uslovi zatvorske kazne zavise od države izvršenja.

Podijeli objavu