Brdar o položaju bivših starješina JNA srpske nacionalnosti

Dragan Brdar, poslanik NPS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputio je NSRS pitanje o položaju aktivnih starješina JNA srpske nacionalnosti, te ostali u novofrmiranoj Vojsci Republike Srpske.

Kako ističe, sporazumom između Republike Srpske i Srbije dogovoreno je da nakon penzionisanja ova lica primaju tzv. srazmjernu penziju, dio iz Fonda PIO Republike Srpske, a dio iz Srbije, s tim da će dio iz Srbije isplaćivati nakon navršenih 65 godina života.

„Da li je u skorije vrijeme Vlada Republike Srpske preduzimala korake, kako bi penzionisani pripadnici primali cjelokupnu srazmjernu penziju odmah po penzionisanju, bez obzira na godine starosti?“, upitao je Brdar.

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković istakao je da je obavio razgovor za Udruženjem starješina.

Višković ističe da tu ima još mnogo neriješenih problema koji su upućeni resornom ministarstvu u Vladi Republike Srbije, te će to biti jedno od pitanja zajedničke sjednice dvije Vlade.

Obje Vlade su kako kažu spremne da uzmu učešće u rješavanju problema ovih ljudi.
„Ne možemo mi sami kao Republika Srpska sva ta pitanja riješiti, ali pokrenuli smo dokumentaciju, Vlada Srbije je upoznata sa problemom“, rekao je Višković.

Podijeli objavu