Četiri lica uhapšena zbog pranja novca i neovlaštenog prometa droge i oružja

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu Bih /Sipa/ lišili su slobode četiri lica zbog sumnje da su vršili neovlašten promet droge, oružja i vojne opreme, te prali novac.

Osumnjičeni su slobode lišeni u akciji kodnog naziva “Kamen” koja je ralizovana na području Zeničko-dobojskog kantona, Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona, te Banjaluke.

Tokom sprovođenja akcije na jedanaest lokacija vršeni su pretresi stambenih i poslovnih prostorija kao i pokretnih stvari koje su u vlasništvu osumnjičenih, saopšteno je iz Sipe.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto dva kilograma skanka, jedno putničko motorno vozilo, pištolj sa municijom, mobilni telefoni kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi o počinjenju krivičnih djela.

Četiri lica koja su lišena slobode sprovedena su u prostorije Sipe i nad njima se vrši kriminalistička obrada.

Operativna akcija “Kamen” realizovana je po nalogu Suda BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Zeničko dobojskog kantona, Unsko sanskog kantona i Srednjobosanskog kantona.

Višegodišnjim radom policijskih službenika Sipe u ovom predmetu prikupljeni su dokazi da su osumnjičena lica u periodu od 2019. godine do danas izvršila isporuku oko 300 kilograma opojne droge spid, više od 100 kilograma opojne droge skank, 20 kilograma smjese za povećanje količine mase za opojnu drogu spid, 42 litra amfetaminskog ulja kao i četiri veće kese opojne droge ekstazi i 50 komada različitog vatrenog oružja.

Isporuke opojnih droga i vatrenog oružja su vršene kako iz BiH u EU tako i iz EU u BiH, čija vrijednost se izražava u višemilionskim iznosima, navodi se u saopštenju.

U ovom predmetu ostvarena je i međunarodna saradnja sa policijskim službenicima USKOK-a iz Hrvatske.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu