Čomski: Rusija se u Ukrajini ponaša uzdržano i umjereno

Američki profesor i antiglobalista Noam Čomski ocijenio je da se Rusija u Ukrajini ponaša uzdržano i umjereno i da se bori humanije nego SAD u Iraku.

Čomski je rekao da se u poređenju sa američkim tokom invazije na Irak 2003. godine, uništavanje infrastrukture velikih razmjera nije dogodilo u Ukrajini.

“Nesumnjivo, Rusija bi to mogla da uradi, vjerovatno sa konvencionalnim oružjem. Mogla bi da učini Kijev nemogućim za život, kao što je bio Bagdad, mogla bi da pređe u napad na linije snabdijevanja u zapadnoj Ukrajini”, rekao je Čomski za britanski nedjeljnik “NJu stejtsman”.

On je ukazao da su delegacije Ujedinjenih nacija morale da budu povučene kada je počela invazija na Irak jer je napad bio tako ozbiljan i ekstreman.

“To je američki i britanski stil ratovanja. Pogledajte žrtve. Sve što znam su zvanične brojke, a zvanični podaci UN kažu da ima oko 8.000 civilnih žrtava u Ukrajini. Koliko je civilnih žrtava bilo kada su SAD i Britanija napale Irak?”, pita Čomski.

Prema njegovim riječima, dokaz uzdržanosti Rusije je i broj stranih zvaničnika koji su otputovali u Kijev od izbijanja rata.

“Kada su SAD i Britanija razarale Bagdad, da li je bilo koji strani lider išao u posetu? Ne, jer kada SAD i Britanija krenu u rat, hvataju pravo za gušu. Oni uništavaju sve – komunikacije, transport, energetiku, sve što čini da društvo funkcioniše”, naveo je Čomski.

Čomski ističe da SAD i Velika Britanija odbijaju pregovore u Ukrajini zarad sopstvenih nacionalnih interesa, iako je zemlja već ozbiljno devastirana ratom.

“Ukrajina nije slobodan akter, ona zavisi od onoga što SAD odrede”, rekao je Čomski i dodao da SAD snabdijevaju Kijev oružjem samo da oslabe Rusiju.

Čomski smatra da Ukrajina nikada neće biti članica NATO saveza.

On je ocijenio da ulazak Švedske i Finske u NATO nema nikakve veze sa strahom od ruskog napada, već da pridruživanje vojnom savezu daje vojnoj industriji obje nordijske zemlje nove mogućnosti velikog tržišta i omogućava im pristup modernoj opremi.

Govoreći o odnosu SAD i Kine, Čomski ističe da kao što je Vašington provocirao Rusiju širenjem NATO saveza, tako otvoreno provocira i Kinu zbog Tajvana.

Izvor: SRNA/ Foto: Uli Deck

Podijeli objavu