Crne udovice nestaju, imaju novog velikog neprijatelja

U svijetu paukova su čak i predatori ponekad plijen, a to pokazuje slučaj crnih udovica.

Biolozi su na jugu SAD-a uočili da otrovni pauk poznat kao “crna udovica” često nestaje kada se pojavi druga vrsta, a to je smeđa udovica. Naučnici su objavili istraživanje koje nudi dokaz da smeđe udovice zaista “istjeruju” crne udovice iz pomenute regije, a jedan od razloga je to što ih napadaju i ubijaju.

– Čini se da nisu dobre komšije – rekao je biolog Louis Coticchio za Mashable.

Kada se ove dvije vrste nađu na istoj teritoriji u divljini, uslijedi pad populacije crnih udovica sve dok u potpunosti ne nestanu. Međutim, kako bi utvrdili šta se tačno događa u južnim dijelovima SAD-a, biolozi su morali pažljivo posmatrati interakciju paukova u laboratoriji.

Crne udovice su standardno prisutne u SAD-u, a južna crna udovica, odnosno Latrodectus mactans, vrsta je koja obično živi na jugoistoku. Smeđa udovica ili Latrodectus geometricus, vjerovatno potiče iz Afrike, ali se sada ustalila širom južnog dijela SAD-a nakon što je prvi put uočena 1935. godine.

Kako bi saznao šta se tačno događa između ove dvije vrste udovica, Coticchio je testirao bliske interakcije smeđe udovice sa tri srodne vrste pauka, južnom crnom udovicom, crvenim kućnim paukom (Nesticodes rufipes) i vrstom Steatoda triangulosa. Interakcije su se dogodile u kontejnerima punim grančica, a smeđe udovice su pokazale 6,6 puta veću vjerovatnoću za agresivne napade na crne udovice u odnosu na ostale vrste.

S druge strane, smeđe udovice su mirno živjele s crvenim kućnim i trokutastim paukovima, ali su ponekad i same postale žrtve.

Međutim, ključna razlika u ponašanju je to što su smeđe udovice često bile agresori, što znači da su ulazile u prostor svojih komšija i potencijalno ih napadale. U međuvremenu, crne udovice nisu hrabro zadirale u tuđu teritoriju, nego su se često branile, a to je omogućilo smeđim udovicama da ih lako napadnu.

– Smeđe udovice u suštini jedu svoje konkurente, jedu ih preferencijalno – kazao je za Mashable entomolog Mark Willis koji je učestvovao u istraživanju.

Willis i Coticchio su uočili da ova grabežljivost vjerovatno nije jedini faktor koji tjera smeđe udovice da potisnu crne. Smeđe udovice mogu proizvesti više potomaka jer imaju mogućnost ranijeg razmnožavanja i polaganja više jaja. Činjenica da su crne udovice, koje su poznati grabežljivci, postale popularan plijen još jednog pauka nije neobičan slučaj jer su paukovi izrazito kanibalska stvorenja.

– Moraju nešto ubiti da bi jeli. Nije ih briga ako je to drugi pauk. Svi paukovi su grabežljivci. Postoje neke vrste koje su specijalizovane za lov i jedu druge paukove. Ako postoji nešto što je 100 odsto grabežljivac, to je pauk – kazao je Willis.

Postoje mnoga pitanja koja naučnici tek trebaju odgovoriti. Možda i najvažnije od svih je kako će smanjenje broja crnih udovica uticati na ekološke odnose u prirodi na jugu SAD-a. Willis smatra da to neće imati dobre posljedice.

Poznato je da su insekti i paukovi već opterećeni zbog uništavanja njihovog staništa, zbog klimatskih promjena i upotrebe pesticida. Više od 40 posto vrsta insekata je u padu, a trećina ih je ugrožena, navodi se u podacima UN-a. Ovi podaci otkrivaju da je izumiranje insekata osam puta brže u odnosu na sisare, ptice i gmizavca.

Međutim, udovice ne treba smatrati zlom. Njihov ujed može uzrokovati probleme, ali crne udovice za prvu odbranu biraju sakrivanje. Sami ujedi su rjeđi nego što ljudi misle.

Izvor: Klix.ba

Podijeli objavu