Cvijanovićeva traži hitan izvještaj od Ministarstva odbrane o učešću u radu Kontakt grupe za Ukrajinu

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović pozvala je Ministarstvo odbrane BiH da joj hitno dostavi izvještaj o učešću u radu Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, saznaje Srpskainfo.

Naime, Kabinet srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH se putem saopštenja za javnost Ministarstva odbrane BiH upoznao da su najviši zvaničnici tog ministarstva zamjenik ministra za politiku i planove Slaven Galić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović, učestvovali na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, koji je u onlajn režimu održan 25. maja.

– Koristimo ovu priliku da podsjetimo predstavnike Ministarstva odbrane BiH da Predsjedništvo BiH ima ulogu vrhovnog komandanta Oružanih snaga BiH i da je to jasno precizirano Ustavom BiH i zakonima. Iako se ovi sastanci održavaju od 26.4.2022. i na njima prisustvuju najviši predstavnici MO i OS BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda i do sada je održano 12 sastanaka (uživo ili u onlajn formatu) nijedan zvaničan dokument po ovom pitanju nije stigao u Predsjedništvo – navodi se u zahtjevu za informacije koji je Cvijanovićeva poslala Ministarstvu odbrane BiH.

U skladu s tim, traži da joj, kao vrhovnom komandantu Oružanih snaga BiH, hitno i bez odlaganja budu dostavljeni odgovori na sljedeća pitanja: Na osnovu čega i kojih odluka i dokumenata MO BiH učestvuje u radu ove grupe? Koji su stavovi i zaključci prezentovani i prihvaćeni od strane predstavnika BiH? O kojim donacijama se radi i ko ih obećava u ime BiH? Da li se ovim spoljna politika BiH kreira i vodi van jedine nadležne institucije za spoljnu politiku – Predsjedništva BiH?

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane BiH, Galić i Mašović su u radu pomenute grupe učestvovali na poziv američkog ministra odbrane i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga SAD. Na tom sastanku se navodno razgovaralo o aktuelnostima oružanog sukoba u Ukrajini, te razmatrane donacije različitih zemalja za pomoć u odbrani Ukrajine.

Podijeli objavu