Da li je nov motor potrebno “razrađivati” prvih 1.000 kilometara?

Postoje dva ustaljena mišljenja kad je u pitanju razrađivanje novog motora. Jedan stav je nepokolebljiv da je prvih 1.000 kilometara presudno i zahtijeva opreznu vožnju.

Drugi tabor predlaže vožnju kao da ste “ukrali auto”. Ali koji je metod ispravan? Kako navodi Jutjub kanal Savage Gees, odgovor bi mogao biti – i jedan i drugi.

Najbolji način za razrađivanje motora zavisi od proizvođača automobila i tipa motora.

Motori koji se masovno proizvode za vozila kao što je Honda CR-V zahtijevaju malo ili nimalo razrađivanja. Oni su osmišljeni tako da ljudi sjednu u svoj automobil i počnu da voze.

Ručno napravljeni motori ili motori sa preciznošću tolerancije za automobile visokih performansi kao što su Ferrari ili Porsche imaju koristi od nekog oblika procesa uhodavanja. Jedna od zabluda o motorima visokih performansi je da se oni razrađuju u fabrici.

Iako je istina da su motori testirani u fabrici, to je provjera kvaliteta kako bismo bili sigurni da rade dobro i da nema curenje ili drugih problema. Zbog toga automobili kao što je Corvette Z06 imaju određeni period razrađivanja.

Druga tema razgovora je zamjena ulja nakon prvih 1.000 milja (1.600 kilometara). U prošlosti je bilo preporučeno mijenjati ulje u ovom intervalu kako bi se uklonila kontaminacija nastala tokom procesa razrađivanja.

Međutim, motori i motorna ulja su prešli dug put u posljednjih 20 godina. U većini situacija nije potrebno mijenjati ulje nakon 1.000 kilometara (ili milja).

Ako želite da pratite proceduru za razrađivanje motora, prvo što treba da uradite je da provjerite uputstvo za upotrebu da vidite da li proizvođač to propisuje. A u nedostatku bilo kakve zvanične procedure za to, najbolje što možete da uradite je da svoj automobil vozite normalno.

Dajte mu vremena da se zagrije na radnu temperaturu. Mijenjajte “brzinu” tako da ne radi na istom broju obrtaja sve vrijeme, posebno na auto-putu.

Razrađivanje se ne odnosi samo na motor. Vaš automobil uključuje i druge pokretne dijelove kao što su mjenjač, diferencijal i točkovi. Tu su i komponente poput kočnica, pa obratite pažnju i na druge dijelove vozila.

Izvor: Jutarnji.hr/ Foto: Pixels

Podijeli objavu