Dačić: Beograd cijeni podršku Gabona u vezi sa pitanjem Kosmeta

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je nakon sastanka sa ministrom za spoljne poslove Gabona Jolandom Nijonde da Beograd cijeni podršku koju ta zemlja pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, te želi da unaprijedi saradnju sa tom državom, prije svega, u oblastima ekonomije i obrazovanja.

On je rekao da dvije zemlje imaju pet decenija stare diplomatske odnose i da će taj jubilej biti zvanično obilježen u oktobru.

Dačić je ukazao da je trenutna saradnja dvije zemlje veoma skromna kada je ekonomija u pitanju, ali da postoji mnogo prostora za unapređenje i da ima veliku perspektivu da u budućnosti bude bolja.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare naveo da možda neće otputovati u Strazbur povodom 20 godina od prijema Srbije u Savjet Evrope zbog najava da će Komitet ministara Savjeta Evrope 19. aprila otpočeti proceduru i raspravu za prijem samoproglašenog Kosova u tu organizaciju.

“Kakva je to poruka na desetogodišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma?”, upitao je Dačić, poručivši da je riječ o poniženju i poruci da “Kosovo može da radi šta hoće”, te da, ako su te najave tačne, neće sutra otići u Strazbur.

Dačić je naglasio da u Savjet Evrope “nikada nije primljeno nešto što nije država”.

“Nemoguće je da se sa jedne strane brani teritorijalni integritet Ukrajine, a da se sa druge strane ruši teritorijalni integritet Srbije. Ako neko misli da ćemo se mi tome radovati ili podržati, mislim da je apsolutno na pogrešnom putu”, rekao je Dačić.

Kada je riječ o Zajednici srpskih opština /ZSO/, Dačić je rekao da Prištine 10 godina laže da će je formirati.

“Takva jedna poruka nam postavlja pitanje o daljem stavu Srbije prema Savetu Evrope, učešću predsednika Aleksandra Vučića koji je na samitu u Islandu. Mi sigurno nećemo dozvoliti da neko ponižava Srbiju”, rekao je Dačić.

On je dodao se ne zna da li će u Strazburu prijem Kosova biti na dnevnom redu, ali da Srbija neće dozvoliti da se njena “konstruktivnost posmatra kao slabost”.

“Mi to nećemo dozvoliti. Zar da Kosovo 10 godina posle potpisivanja Briselskog sporazuma i odbacivanja obaveza da formira ZSO, treba da bude nagrađano otpočinjanjem procedure za njihov prijem. To je takav faul, da je to neoprostivo”, zaključio je Dačić, prenosi Tanjug.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu