Dačić: Briselski sporazum najveće dostignuće Beograda poslije 1999. godine i Rezolucije 1244

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas da je Briselski sporazum najveće dostignuće Beograda u političkom smislu poslije 1999. godine i Rezolucije 1244, odnosno da je to nešto opipljivo što je Srbija dobila za Srbe na KiM.

– Briselski sporazum je naše najveće dostignuće u političkom smislu poslije 1999. i Rezolucije 12 44, to je nešto opipljivo što smo dobili za naš narod na KiM. Zato to Priština izbjegava, da je to nešto što nema vrijednost primijenili bi to već milion puta – rekao je Dačić gostujući na TV Prva povodom 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma čiju okosnicu čini Zajednica srpskih opština.

Srbija je, kako je podsjetio, svih ovih 10 godina bila izložena licemerju međunarodne zajednice.

Dačić je dodao da je zato pred Srbijom suštinsko zalaganje da se izbori da ZSO dobija svoje konture, predviđene Briselskim sporazumom.

Prema njegovim riječima, razgovori na najvišem nivou zakazani za 2. maj će biti teški.

– Priština će pokušavati da sve to izbjegne – rekao je Dačić koji je u vrijeme potpisivanja Briselskog sporazuma 19. aprila 2013. godine bio premijer.

Dačić je naglasio da je pozicija predsjednika Srbije vrlo jasna – prvo ZSO pa možemo da nastavimo da razgovaramo.

Na pitanje da li će Aljbin Kurti, predstavnik Prištine, nakon 2. maja ispuniti zahtjev da se formira ZSO, kaže da nam slijedi mukotrpan proces.

– Biće milion različitih problema, Kurtijev krajni cilj nije ZSO već da Srba nema na Kosovu, to bi najviše volio da učini kroz neku brzu intervenciju, ali je svima jasno da to Srbija neće dozvoliti – rekao je Dačić koji je sporazum potpisao sa predstavnikom Prištine, predsjednikom Hašimom Tačijem u prisustvu Ketrin Ešton koja je tada bila visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost EU.

Ministar je podsjetio da je juče bio u Strazburu, gdje je obilježavano 20 godina članstva Srbije u Savjetu Evrope, ali da je paralelno sa tim pokušavano da se pokrene procedura za članstvo tzv. Kosova u SE.

Dačić je dodao da Njemačka vrši strahoviti pritisak da ta procedura počne i podsjetio da je SE jedina preostala institucija za čije učlanjenje tzv. Kosovu nije potreban pristanak Beograda – potrebna im je dvotrećinska većina ukupnog broja članova.

Nikada se do sada nije desilo da u SE bude primljeno nešto što nije država, podsjetio je Dačić i ocijenio da se time stvaraju presedani.

Kada im govorite o teritorijalnom integritetu Srbije, kao odgovor na to što Nijemci insistiraju i naglašavaju da je najvažniji teritorijalni integritet Ukrajine, vaše riječi se odbijaju o zidove, naveo je Dačić.

– Oni imaju svoju politiku i trudiće se da je izguraju, danas sutra ili za mjesec dana, moramo da budemo spremni i vidimo kako ćemo dalje učestvovati u svemu tome, ne možemo da izađemo iz SE, ali to govori koliko te institutcije gube smisao – rekao je Dačić.

Podijeli objavu