Dačić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, danas, drugog dana posjete SAD, učestvovaće na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti razmatrani novi šestomjesečni izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK).

Dačić će se nakon sjednice sastati i sa Vasilijem Nebenzjom, stalnim predstanvikom Ruske Federacije u UN.

Rusija je 1. aprila preuzela predsjedavanje Savjetu bezbjednosti UN na mjesec dana.

Prvog dana posete Njujorku, ministar Dačić se sastao sa ambasadorkom Lindom Tomas Grinfild, stalnom predstavnicom SAD pri UN.

Tom prilikom, Dačić je istakao da je za Srbiju rad UNMIK-a u svom punom kapacitetu od velike važnosti, s obzirom na delikatnost trenutne situacije u srpskoj južnoj pokrajini.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je ponovio da će Srbija zadržati konstruktivan stav u vezi sa evropskim prijedlogom i implementacijom akcionog plana u cilju dalje normalizacije odnosa sa Prištinom, ali je ponovio da za Srbiju postoje crvene linije od kojih neće odustati, kao što je to prethonih mjeseci isticao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ambasadorka Tomas-Grinfild pozvala je na implementaciju sporazuma koji su Beograd i Priština postigli u Ohridu i istakla da će SAD i dalje biti aktivno angažovane u davanju podrške Srbiji i tzv. Kosovu dok implementiraju svoje obaveze u cilju postizanja predvidljivih i mirnih odnosa.

 

Izvor: Tanjug

Podijeli objavu