Dačić: Nema mogućnosti da Kosovo postane članica UN

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas pred Savjetom bezbjednosti UN da nema mogućnosti da samoproglašeno Kosovo postane članica UN i poručio da je Zajednica srpskih opština mora biti formirana ili od dogovora neće biti ništa.

Dačić je rekao da su svi svjesni posljedica podrške jednostranom poglašavanju nezavisnosti Kosova koje je dovelo do turbulencija u svim međunarodnim organizacijama.

On je u obraćanju u NJujorku istakao da će Srbija nastaviti da insistira na formiranju Zajednice srpskih opština /ZSO/. “Zajednica srpskih opština mora biti formirana odmah ili od dogovora neće biti ništa”, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije ukazao je da je Srbija sigurna da premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti neće ispuniti ono što je dogovoreno jer mu je cilj da potpuno protjera Srbe i da izbriše srpski identitet, prenosi RTS.

Dačić je naglasio da se na Kosovu i Metohiji srpsko pravoslavno i duhovno nasljeđe svojataju ili lažno predstavljaju kao vizantijsko ili ilirsko. “Brisanje srpskog identiteta je evidentan cilj Prištine”, rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da danas izvještaj Unmika ne predstavlja osnovu na kojoj bi članice ovog tijela mogle da stvore sliku o stanju na Kosovu i Metohiji, ukazavši da na terenu vlada atmosfera straha i pritisaka prema Srbima i ostalim nealbancima.

“Kosovo i Metohija je u protekle dvije decenije postala gotovo etnički čista teritorija”,
rekao je Dačić i naglasio da će država Srbija učiniti sve kako bi preostalim Srbima i ostalima u južnoj srpskoj pokrajini obezbijedila dostojanstven život.

Izvor: SRNA/ Foto: Tanjug

Podijeli objavu