Danas ponovni pokušaj dogovora o formiranju Vlade

Јedan od sastanaka političkih stranaka koje su inicirali Stranka za BiH i Narodni evropski savez, trebalo bi da bude održan danas u Sarajevu sa SDA i Demokratskim frontom, s ciljem prevazilaženje krize i formiranje postizbornog saziva Vlade FBiH.

SBiH i NES su tim povodom pozvale ranije na odvojene sastanke stranke okupljene oko “osmorke”, sa kojima je sastanak održan juče, povodom zaključka usvojenog u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH koji se tiče angažmana Ustavne komisije u prevazilaženju sadašnje pat-pozicije kad politički akteri nisu dogovorili ko će i u kojem partnerstvu činiti budući sastav federalne Vlade.

U međuvremenu, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je uvjerenje da bi naredne sedmice mogla biti formirana nova federalna vlada ili da bar budu stečeni uslovi za njeno imenovanje.

On je izrazio uvjerenje da će parlamentarna većina koja je, kako kaže, pokazala da ima apsolutnu podršku i u Predstavničkom i u Domu naroda, vrlo brzo doći do nove vlade u onom sastavu kako su to i ponudili javnosti.

Čović je naveo i da je pitanje hoće li i Kristijan Šmit donositi neke odluke da bi ovu deblokadu na nivou vlade FBiH okončali, napomenuvši i da nikakva trajna odluka koja bi predstavljala izmjene Izbornog zakona ili Ustava FBiH ne dolazi u obzir.

 

Izvor: Srna

Podijeli objavu