Dešavanja u Ukrajini ubrzavaju prelazak na multipolarni svijet

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da se “pojavila pukotina između kolektivnog Zapada i globalne većine, odnosno zemalja globalnog juga i istoka”.

Ono što se dešava oko Ukrajine, kaže Lavrov, svakako ubrzava prelazak na multipolarni sistem međunarodnih odnosa, prenosi TASS.

“Kao što vidimo, Vašington je iskoristio ukrajinsku krizu da ujedini svoj tabor. Međutim, ovo jedinstvo više liči na potpunu predaju tuđoj volji. Jedinstvo ipak postoji, ali se istovremeno pojavila pukotina između kolektivnog Zapada i globalne većine, odnosno zemalja globalnog juga i istoka”, rekao je Lavrov na 31. skupštini Savjeta za spoljnu i odbrambenu politiku.

On je dodao da zna da je tokom nedavnih diskusija u EU predstavnik jedne zemlje predložio da se napusti termin “globalni jug”, navodeći da je time poslao pogrešan signal da nisu sve zemlje ujedinjene sa Zapadom i da to ide u korist Rusiji i Kini.

“Ovdje ih je dovela opsesija sopstvenom superiornošću i potreba da potisnu sve alternativne stavove”, naglasio je ruski diplomata.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu