Đokić: Sloboda najveća vrijednost današnjice

Predsjednik Socijalističke partije i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić poručio je da je današnji datum istorijski podsjetnik koliko je sloboda dragocjena i kolika je žrtva podnesena prije 78 godina da bismo i dan danas uživali u njoj.

“Deveti maj je veliki istorijski događaj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Velike vojskovođe, borci i potomci antifašista obavezali su nas da intenzivno njegujemo kulturu sjećanja. Posebno smo dužni da mladim generacijama usađujemo istinske vrijednosti. Pojedinci su nas, na veliku žalost, kako smo svjedočili prethodnih nekoliko dana, podsjetili na svirepost i zločine prije osam decenija. Oni, između ostalog i obilježavanjem velikih istorijskih datuma, moraju da budu vraćeni na pravi put, na put poštovanja, vrednovanja principa i najvažnije, put svijesti o dragocjenosti ljudskog života”, istakao je Đokić.

On je podsjetio da je fašizam pobijeđen zahvaljujući, najviše Crvenoj armiji, ali i jugoslovenski orijentisanim građanima koji su bili organizovani u Narodnooslobodilački pokret.

“Svijet nikada ne smije da zaboravi žrtvovanje onih koji su imali hrabrosti da daju svoje živote za slobodu. Ovaj prostor je imao veliki gubitke, a više od 1.700.000 žrtava nas obavezuje da čuvamo i trajno njegujemo sjećanje na herojsko vrijeme, velike junake i njihovu ogromnu žrtvu za slobodan svijet” rekao je Đokić.

Podijeli objavu