Do kraja godine publikacija o zločinu u “Dobrovoljačkoj”

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica planira da do kraja ove godine publikuje izdanje koje se odnosi na ratni zločin nad pripadnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu prije 31 godinu, gdje će argumentovano, korištenjem niza dokumenata biti razjašnjeni ti događaji, najavio je za Srnu vršilac dužnosti direktora Republičkog centra Viktor Nuždić.

On je naveo da je u Atlasu zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata obrađen slučaj “Dobrovoljačka” koji je dokumentovan sa tačno utvrđenim činjenicama gdje se faktografski može vidjeti šta se to dešavalo u Sarajevu u drugoj polovini aprila i početkom maja 1992. godine.

Nuždić je rekao da Republički centar sprovodi niz aktivnosti kako bi se ostavio neizbrisiv trag o zločinima počinjenim nad Srbima.

– Centar ima publikaciju, koja se odnosi na ratne zločine počinjene nad Srbima tokom 1992. godine i Atlas zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, koji je prvi tom. U narednim godinama biće obrađene ostale ratne godine, kako bi imali jedno djelo koje će govoriti o svim zločinima koji su se desili nad Srbima tokom devedesetih godina prošlog vijeka u BiH – istakao je Nuždić.

Nuždić je poručio da će Republika Srpska i dalje njegovati kulturu sjećanja i obilježiti sva stratišta srpskog naroda kako bi se mlađim generacijama prenijela istina o ono što se dešavalo da se slični zločini nikada više ne ponove.

– Institucije Republike Srpske ne smiju odustati od obilježavanja mjesta stradanja Srba i priopadnika ЈNA u proteklom ratu – rekao je Nuždić.

On je napomenuo da je istorija prepuna događaja koji su bili tragični po srpski narod.

– Nedavno smo obilježili 78 godina od proboja logoraša iz Јasenovca. Kada uzmemo u obzir samo jedan ovakav događaj iz istorije, budemo svijesni šta se Srbima dešava svaki put kada nisu organizovani i nemaju svoju državu – upozorio je Nuždić.

 

Izvor: Srna

Podijeli objavu