Dodik: Ako BiH hoće da opstane mora prestati strani intervencionizam

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da, ako BiH hoće da opstane, mora da se prestane sa praksom intervencionizma koji ne može da bude osnova njenog funkcionisanja.

Dodik je istakao da je prije svih govorio da je BiH protektorat u kojoj se stranci godinama neovlašteno miješaju u unutrašnje političke procese.

Odgovarajući na pitanje o izostanku dogovora o novoj Vladi FBiH i pozivanju na reakciju Kristijana Šmita, Dodik je istakao da izostanak dogovora ne utiče na procese u Srpskoj.

– Naša Vlada funkcioniše već pet-šest mjeseci, od izbora. Radimo svoj posao, ne bavimo se tim sitnim čaršijskim ili kuloarskim igrama – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je potrebna efikasna Vlada u Federaciji, kao i saradnja po svim pitanjima, ali dodao da pitanje miješanja stranaca u taj proces treba postaviti onima koji to traže.

– To će se i njima obiti o glavu. Mi ne prihvatamo i ne priznajemo Šmita i te gluposti koje pokušavaju da finalizuju i da razvlaste Republiku Srpsku. Imate poniženje koje smo doživjeli od ambasadora SAD Majkla Marfija i britanskog ambasadora DŽulijana Rajlija, koji su otišli u Gradinu, nisu spomenuli uopšte stradanje Srba. Rekao je da su ljudi stradali od fašizma i ništa više. To je govorio Titov režim ovdje – rekao je Dodik.

Govoreći o potezu pojedinih ambasadora koji su položili vijence u spomen-kompleksu Donja Gradina prije zvaničnog obilježavanja stradanja Srba, Јevreja i Roma, Dodik je rekao da američki ambasador uzima istu matricu kao komunistički Titov režim, pokušavajući da sakrije zločine ustaškog režima.

Istakao je da će, kada je riječ o pozivima za raspoređivanjem dodatnih vojnih snaga, BiH egzistirati kao mirovni projekat jer u suprotnom neće opstati.

Naveo je da Srpska ima potencijal da iskaže svoje nezadovoljstvo i da prijetnje neće uroditi plodom, te dodao da je Srpska blizu odluke o samostalnosti.

Predsjednik Srpske je naglasio da o tome ne može odlučivati Ustavni sud u kojem sjede bivši visoki funkcioneri SDA i koji donose odluke s ciljem centralizacije BiH.

Podijeli objavu