Dodik: Kavazovićevi istupi liče na sve, osim na istupe religijskog poglavara

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je BiH sekularna zemlja i Islamska zajednica hitno mora da se prilagodi toj činjenici, ukazavši da i posljednji istup prvog muslimana BiH Huseina Kavazovića liči na sve osim na istup religijskog poglavara.

– Ako bi pristali da Islamska vjerska zajednica u BiH određuje prijatelje, neprijatelje, dobre i loše protektore, baš kao da igdje postoji dobar protektorat, onda bismo pristali na ratne ideje muslimana o političkom islamu – rekao je Dodik, upitan da prokomentariše izjavu Kavazovića da je BiH pod evropskim patronatom pretvorena u vreću za udaranje, a da u tome, kako kaže, prednjače susjedi, Srbija i Hrvatska uz pomoć Rusije i Mađarske.

Predsjednik Republike Srpske je podsjetio da u BiH žive i pravoslavci i katolici sa svojim sveštenicima, ali nikome od njih nije palo na pamet da vodi i unutrašnju, a sad i spoljnju politiku BiH.

– Razumijem da je Kavazović zainteresovan za život i napredak muslimana, ali svoju zabrinutost pokazuje na potpuno neprihvatljiv način vremenu u kojem živimo i uređenju koje je na snazi – istakao je Dodik za Srnu.

Dok je SDA bila prva partija muslimana, rekao je Dodik, Kavazović se donekle ponašao nalik vjerskom lideru, a otkako je SDA u opoziciji, Kavazović je u ofanzivi, retorikom i politikom SDA.

– Sve to ne bi bilo čudno ni nakaradno da Husein Kavazović ima registrovanu političku partiju i da govori i djeluje s tih pozicija. Ali, nositi vjerska obilježja, a aktivno se baviti politikom zaslužuje politički odgovor – poručio je Dodik.

Podijeli objavu