Dodik: Odluka Narodne skupštine pokazala našu odlučnost i jedinstvo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je odluka Narodne skupštine o neobjavljivanju akata visokog predstavnika važna jer pokazuje odlučnost Srpske da odbrani svoja prava, kao i jedinstvo vlasti i opozicije.

Dodik je istakao da će kao predsjednik Republike, čim taj zakon dođe na potpisivanje, potpisati ukaz o stupanju na snagu i dostaviti ga Službenom glasniku na objavljivanje.

– Ako se i desi nešto u međuvremenu od visokog predstavnika, to, svakako, neće biti objavljeno jer to nemaju obavezu da čine naši njudi, a mi ćemo naći način da ih zaštitimo – istakao je Dodik.

On je naglasio da to nije antidejtonska priča, nego su to dejtonska i ustavna ovlaštenja Republike Srpske da reguliše ovu oblast.

– Na inicijativu 56 poslanika zakazana je posebna sjednica Narodne skupštine i ona je pokazala potpuno jedinstvo vlasti i opozicije na tom pitanju u odbrani Republike Srpske, osim naertikulisanih kao što su Nebojša Vukanović i njegova armada i neki još koji pokušavaju da se afirmišu u političkom životu – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, odgovorne političke partije kao što su SDS i dijelom PDP su apsolutno pokazali sposobnost da u tako važnim stvarima budu zajedno u odbrani Srpske, a ne na izdajničkoj strani, koju predvode Vukanović i Narodni front.

– Ta inicijativa poslanika ima moju podršku. Narodna skkupština je uradila jedan važan posao – naglasio je predsjednik Republike Srpske.

On je rekao da objavljivanje propisa visokih predtavnika nije ni trebalo da se nađe u zakonu Srpske, ali da je to nametnuto ili uneseno pod pritiskom međunarodne zajednice.

– Od 2011. godine ništa od toga nije objavljivano jer nismo htjeli nijednu njegovu odluku objaviti, a oni si prišli tome da to objavljuju na svom sajtu i smatraju da to treba važi – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, danas je situacija drugačija jer BiH nema visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa Aneksom 10 Dejtona niti su ga predložile strane potpisnice Aneksa 10, a nije ga ni relevantnom rezolucijom potvrdio Savjet bezbjednosti UN.

– Imamo pokušaje lažnog nametenja gospodina /Kristijana/ Šmita kao navodnog visokog predstavnika od jednog dijela zemalja koje predvode SAD i Velika Britanija kako bi on, koristeći opet antiustavna i antidejtonska ranija ovlaštenja nešto nametao ili sređivao situaciju. On apsolutno nema legitimitet visokog predstavnika i stoga apsolutno nema podršku od Srpske niti se s njim može sarađivati. Pozivanje američkog ambasadora da je obavezno da se sarađuje sa visokim predstavnikom, što proizilati navodno iz Dejtonskog sporazuma, možda je i u redu, samo nam dajte visokog predstavnika kojeg je imenovao Savjet bezbjednostu UN i nikakv problem – poručio je Dodik.

Međutim, ukazao je on, imajući u vidu da su Amerikanci ranije dva puta bombardovali Srbe bez odluke Savjeta bezbjednosti UN – njima to ne znači ništa.

– Dakle, veoma je važno da se zna da visoki predstavnik ne postoji, da on nije imenovan, da nema ovlaštenja, da je sve što on učini za Republiku Srpsku ništavno i neće se obavljivati. Više je ta izmjena zakona u smislu zaštite lica koja rade u Službenom glasniku da ne bi imali posljedice progona od strane bh institucija koje kontrolišu Amerikanci i Britanci – istakao je Dodik.

Narodna skupština Republike Srpske juče je na posebnoj sjednici po hitnom postupku usvojila Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa kojim prestaje obaveza da se u “Službenom glasniku” Srpske objavljuju propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik u BiH.

Podijeli objavu