Dodik: Pokretanje veta – odgovoran potez Cvijanovićeve

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je odluka srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović da pokrene veto, nakon što je preglasana na sjednici Predsjedništva po pitanju spoljne politike, odgovoran potez u vezi sa odbranom pozicija Srpske i da će ga Narodna skupština podržati dvotrećinskom većinom.

Dodik je istakao da to nije lični hir Željke Cvijanović, već odgovoran potez u vezi sa odbranom pozicija Republike Srpske koji pozdravlja.

– Neki u Sarajevu će to pokušati da svedu samo na priču o Željki Cvijanović. Ona je odgovorna i uradila je isto što sam i ja činio /kao srpski član Predsjedništva BiH/ i uputila veto Narodnoj skupštini Republike Srpske koje je konačno mjesto odluke. To je fenomenalna stvar koju mi imamo na raspolaganju – rekao je Dodik Srni.

Ako Narodna skupština Republike Srpske sa dvotrećinskom većinom podrži veto Cvijanovićeve, kaže Dodik, onda nema odluke Predsjedništva BiH na kojoj je ona preglasana.

– Ako parlament ne podrži, onda daje pravo Muslimanima da se kreću dalje – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da raniji srpski članovi Predsjedništva BiH, prije njega i Cvijanovićeve, nisu htjeli potezati veto, pa je zato Srpska gubila mnogo stvari.

Što se tiče saradnje sa NATO-om, Dodik kaže da tu saradnju treba obustaviti dok se ne definišu sve stvari u BiH.

– Mi smo rekli da nećemo sarađivati, jer se ona zloupotrebljava s obzirom da Muslimani stalno tvrde da je BiH na NATO putu. Evo sad će te vidjeti da nije i u tom pogledu će se to pitanje rješavati – rekao je Dodik.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je po pitanju spoljne politike preglasana na sjednici Predsjedništva BiH i da će ići pred Narodnu skupštine Republike Srpske gdje vjeruje da će dobiti podršku za svoje stavove.

Cvijanovićeva je pojasnila da namjerava da uloži veto kada je riječ o Prijedlogu zaključka o usvajanju Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na zapadnom Balkanu.

Podijeli objavu