Dodik: Prijateljski odnosi Republike Srpske i Rusije

Odnosi Republike Srpske i Rusije su prijateljski, puni razumijevanja, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik na prijemu koji je organizovala Ambasada Ruske Federacije povodom Dana Rusije – 12. juna.

Dodik je naglasio da Srpska i Rusija njeguju iste porodične i tradicionalne vrijednosti, kao i stvaranje jake suverene države i suverenog odlučvanja, bez miješanja u unutrašnje stvari.

– Rusija je za Srpsku važna zato što dosljedno sprovodi Dejtonski mirovni sporazum, ne pravi stvari koje bi ličile na eksperiment. To cijenimo. Srpska cijeni i ulogu Rusije u Savjetu bezbjednosti UN jer je spremna da čuje i stav Srpske, a ne samo laži koje razni visoki predstavnici pokušavaju da plasiraju – rekao je Dodik.

Dodik je poručio da Srpska sarađuje sa Rusijom, ali da nema ništa protiv saradnje i sa ostalim istočnim i zapadnim zemljama.

– Neutralni smo u sukobu Rusije i Ukrajine, ne priključujemo se sankcijama zapada prema Rusiji i želimo da se rat u Ukrajini što prije završi rat – poručio je Dodik.

Predsjendik Srpske je istakao da Rusiju danas pokušavaju da satanizuju, da govore o njenom “malignom uticaju” u BiH, a da bi se takav uticaj, ukoliko postoji, mogao pripisati Zapadu i NATO koji je bacao osiromašen uranijum zbog kojih su mnogi dobili maligna oboljenja.

– Izuzetno sam ponosan na odlikovanje koje mi je dodijelio predsjednik Rusije Vladimir Putin za veliki doprinos razvoju saradnje Ruske Federacije i BiH i jačanju partnerstva sa Srpskom. Koliko sam razumio riječ je o najvišem odlikovanju (Orden Aleksandra Nevskog) koje se dodjeljuje stranim državnicima. Drago mi je da me tretiraju na taj način. Uživaću u trenutku kada taj orden budem primao od predsjednika Ruske Federacije – naglasio je Dodik i čestitao Dan Rusije.

Dodik je poručio da je ponosan i na zahvalnicu koju mu je danas uručio predsjednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjov za podržavanje međunarodne novinarske saradnje.

Podsjetimo, u Republike Srpske upriličen je svečani prijem povodom Dana Rusije – praznika, koji oličava ovu prijateljsku državu, njenu bogatu istoriju, kulturu i tradiciju.

Podijeli objavu