Dodik: Srpska izložena mnogim pritiscima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prenio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je Srpska izložena mnogim pritiscima, ali ostaje uporna u svom stavu da ne prati politike koje idu za tim da prebace krivicu samo na jednu stranu u sukobu Ukrajini.

“Mi nismo dozvoljavali da se donese formalna odluka o sankcijama prema Ruskoj Federaciji i zbog toga smo od zapadnih partnera bili izloženi raznim oblicima pritisaka u vidu sankcija i suspendovanja određenih projekata i programa. Ali, mi smo odlučili da naprosto ne budemo dio histerije koja se stvara”, rekao je Dodik.

Na početku sastanka Putin je rekao Dodiku da je zahvalan Srpskoj na prijateljskom stavu prema Rusiji.

Dodik je istakao da Srpska ostaje uporna u svom stavu da ne prati politike koje idu samo na jednu stranu.

“I mi mislimo da je Ruska Federacija koja se uporno borila za svoj bezbjendosni okvir i koja je pokušavala i ranije da obezbijedi te garancije, bila prisiljena za ovu vojnu operaciju”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Srpska razumije da to nije sukob Ukrajine i Rusije, nego sukob Zapada i Rusije.

“U svakom slučaju Srpska je stabilna i mirna, ali izložena raznim zahtjevima o rušenju Dejtonskog sporazuma”, naveo je Dodik.

Dodik je ponovio da je Ruska Federacija garant Dejtonskog sporazuma.

“Mi smo evidentirali više od 100 nadležnosti koje smo imali imali garantovane u Dejtonu i Ustavu BiH, a oduzete su Srpskoj. Sve je to išlo kroz posljednjih 20 godina nametanja pravila koja su rušila međunarodno pravo”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da Srpska ima potrebu za saradnju sa Rusijom na ekonomskom planu.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu