Dodik: Turskoj potreban predsjednik poput Erdogana

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dao je punu podršku aktuelnom predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu na predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima u toj zemlji, istakavši njegovu ulogu i angažovanost na očuvanju mira i bezbjednosti u regionu.

“Predsjednik Erdogan je čovjek mira i razgovora koji je čvrsto opredijeljen za stabilizaciju prilika u regionu i svijetu. Takođe, on je jedan od lidera sa kojim dijelimo važne stavove, a posebno cijenimo njegov stav o poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH”, rekao je Dodik Srni.

On je ukazao i na Erdoganov prijateljski odnos prema Republici Srpskoj i BiH, bez stavljanja na bilo čiju stranu, kao i njegovu podršku dijalogu domaćih političara, a ne nametanju rješenja i miješanja u unutrašnje stvari.

“S toga pozivam državljane Turske koji su porijeklom sa naših prostora da svoj glas na izborima 14. maja daju predsjedniku Erdoganu koji je u proteklom periodu potvrdio svoje liderstvo brigom za svoju zemlju. Zahvaljujući njegovoj upornosti, patriotizmu i odlučnosti, Turska je danas napredna i moderna zemlja”, ocijenio je Dodik, izrazivši uvjerenje da su državljani Turske svjesni da im sadašnji predsjednik može obezbijediti dugoročnu stabilnost i prosperitet.

Predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj biće održani 14. maja. Na listi predsjedničkih kandidata, pored Erdogana, nalaze se i Kemal Kiličdaroglu, koga je predložila šestostranačka opoziciona alijansa, Muharem Indže iz Domovinske partije i Sinan Ogan iz Alijanse ATA.

Drugi krug izbora biće održan 28. maja ukoliko nijedan kandidat ne dobije 50 odsto glasova.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu