Dodik u Mauthauzenu: Sjećanje na stradanje ne može nestati

Sjećanje na stradanje ne može nestati i važno je što na groblju bivšeg logora Mauthauzen imamo veličanstvenu spomen-kapelu, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodi, nakon što je prisustvovao osveštanju spomen-kapele na groblju bivšeg logora Mauthauzen u Austriji.

Dodao je da ideja o izgradnji spomen-kapele posvećene našim stradalim precima postoji skoro 100 godina.

– Ova generacija je imala snagu da obilježi stradanje našeg naroda na ovom mjestu. Želim da se zahvalim i našim precima. Svaki dan u kojem se sjećamo naših predaka je dan u kojem pokazujemo da znamo ko smo, šta smo, odakle dolazimo i kuda idemo – rekao je Dodik.

Naglasio je važnost Srpske pravoslavne crkve.

– Identitet našeg naroda je vezan za Crkvu – naveo je Dodik.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković izjavio je nakon osveštanja Spomen-kapele Svetih srpskih novomučenika na Vojničkom groblju u Mauthauzenu, na kome je sahranjeno hiljade srpskih vojnika i civila, da je ovo prvi put nakon 1918. godine da srpski stradalnici dobijaju svoj spomenik u Gornjoj Austriji.

Selaković se posebno se zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, episkopu austrijsko švajcarskom Andreju, sveštenstu i Srbima koji žive u Austriji što sad postoji, kako je rekao, ne samo kameni stub, nego i kapela u kojoj će se moliti sadašnje i buduće srpske generacije.

 

Podijeli objavu