Dodik: Ustavni sud BiH inkvizicioni; Bećirović nije zaslužio da nam bude sagovornik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Ustavni sud BiH inkvizicioni za Srbe i da Narodna skupština bira sudiju ovoga suda iz Srpske, te ga zato može pozvati da podnese ostavku.

– Ustavni sud BiH pokazao je da nije ustavni, nego je inkvizicijski za Srbe i apsolutno ne zavređuje da sa raspojasanim rušenjem Ustava BiH ima predstavnike Republike Srpske – rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa

Naveo je da će Ustavni sud BiH, kada se vrati u ustavne okvire, imati predstavnike Srba.

– Ovu vrstu podmetanja ne želimo, jer tri stranca iz Njemačke, Albanije i Nijemac iz Švajcarske, uz ratne funkcionere SDA, čine većinu i glasaju protiv Srpske. To više neće gledati – poručio je Dodik.

Na pitanje kako komentariše izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića o posljednjim zaključicima Narodne skupštine da ga podsjećaju na ponašanje prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, Dodik je rekao da je Karadžić daleko bolji čovjek od Bećirovića.

– Šta Bećirović misli da drži predavanja svima? Narodna skupština Republike Srpske je zakonodavni politički organ koji donosi odluke. U Ustavu piše da Narodna skupština Republike Srpske bira sudije, a činjenica je da sada ne treba da budu u ovom sudu – istakao je Dodik.

On je naglasio da je Bećirović u navodim naučnim radovima tvrdio da su Srbi počinili nekoliko desetina genocida u BiH, pa čak i 1804. godine nad Turcima.

– Bećirović nije zaslužio da nam bude sagovornik i nsu. U Predsjedništvu BiH se odluke donose konsenzusom, a u suprotnom BiH neće postojati – kategoričan je Dodik.

On je naveo da se opozicija u Srpskoj lažno predstavlja i još jednom se pokazalo da nisu na pravoj strani kada se donose važne odluke za Srpsku.

Prema njegovim riječima, ko može objasniti opoziciju da Ustavni sud BiH želi da oduzme imovnu Srpskoj i poništava njene zakone.

Podijeli objavu