Dodik: Volim da su Srbi okupljeni oko Srbije, ne vjerujem u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da voli da Srbi budu okupljeni oko Srbije, a da ne vjeruje u BiH.

“Želio bih jednog dana da se srpski narod na ovim prostorima ujedni, zašto ne bi bilo legitimno da tako razmišljam? Zašto bi bilo legitimno da razmišljam kao /Denis/ Bećirović ili /Željko/ Komšić?”, rekao je Dodik za RTS.

On je istakao da voli veliku i jaku Srbiju, a da BiH nikada nije imala šansu da uspije, da je to eksperiment koji su napravili stranci.

Dodik je pojasnio da BiH ni iz logičkih ni istorijskih razloga nije imala perspektivu onda kada je stvarana u Dejtonu.

“Jedini racionalan razlog je bio da se podijeli”, dodao je Dodik, napomenuvši da je tim sporazumom zaustavljen rat, kao i da je napravljen novi ustavni poredak.

On je naveo da strani ambasadori sve vrijeme guraju potpunu decentralizaciju BiH, ne uvažavajući status koji je utvrđen Dejtonskim sporazumom i Ustavom, već razgrađuju taj status da bi Srpska postala prazna ljuštura.

Dodik je naveo da muslimani ne bi potpisali sporazum u Dejtonu da im nije obećano da će se kroz implementaciju tog sporazuma učiniti sve da se razgradi Srpska i dogradi BiH.

“Mi ne živimo u BiH kao državi, za nas je to nametnuta ljuštura”, rekao je Dodik

Kada je riječ o imovini Srpske, Dodik je rekao da postoji jedinstvo u pristupu svih političkih faktora u Srpskoj.

Osvrnuvši se na nedavni boravak hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u Srpskoj, Dodik je rekao da je problem nastao kada je došao u Derventu da uruči odlikovanja pripadnicima HVO, a da princpijelno nema ništa protiv da Milanović dođe u Srpsku.

Za Memorijalni centra u Donjoj Gradini, koji zajedno grade Srpska i Srbija, Dodik je rekao da idejni projekat treba promovisati u toku ovu godine.

Prema njegovim riječima, u nedjelju, 23. aprila, kada je obilježavano dan sjećanja na proboj logoraša iz ustaškog logora Jasenovac, u Donju Gradinu je došao najveći broj ljudi ikada, od 25.000 do 30.000, među njima je bilo puno djece, đaka.

Za teniski turnir “Srpska open” u Banjaluci, koji je završen u nedjelju, Dodik je rekao da je to bio važan događaj, da je Banjaluka pokazala da poštuje i voli tenis, a da u Sarajevu ovaj turnir nisu mogli da izgovore “Srpska open”.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu