Dogovoreno da se Kfor stacionira da spriječi upad ROSU jedinica

Predstavnici Srpske liste i Kfor dogovorili su da se pripadnici ove vojne misije stacioniraju na pet lokacija u užem dijelu Zvečana kako bi bio spriječen upad pripadnika ROSU jedinica, rekao je predsjednik liste Goran Rakić.

“Dogovorili smo na sinoćnjem sastanku da Kfor u povećanom broju bude prisutan u užem delu Zvečana čime je ispuljnjen jedan od naših zahtjeva da se ne dozvoli ulazak novih ROSU jedinica u opštinsku zgradu”, rekao je Rakić novinarima u Zvečanu.

On je pozvao mještane da vojnicima Kfora pruže dobrodošlicu jer je su oni tu da zaštite građane od nasilja pripadnika ROSU.

U ime rudara Rudnika “Crnac” kod Leposavića Darko Milojević rekao je da od petka, 26. juna, ne mogu da transportuju rudu do flotacije u Kosovskoj Mitrovici.

“Ugrožena je egzistencija naših porodica, tražimo da nam se omogući da nastavimo sa radom kako bi opstali”, rekao je Milojević.

Kfor je rasporedio veliki broj svojih pripadnika na pet lokacija na prilaznim putevima centru Zvečana.

Situacija na sjeveru Kosova i Metohije eskalirala je u petak, 26. maja, nakon što je kosovska policija zauzela opštinske prostorije u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Pripadnici Kfora su u ponedjeljak, 29. maja, upotrijebili suzavac i šok bombe da bi rastjerali okupljene Srba ispred zgrade opštine Zvečan. Okupljeni Srbi su uzvratili kamenicama, flašama i drugim predmetima. Situacija se poslije toga smirila, a Kfor je ostao ispred zgrade opštine u koju su ušli pripadnici ROSU jedinica.

Podijeli objavu