Dopis školama u Srpskoj kako da djeluju povodom tragičnog događaja u Beogradu

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je da je za sve škole pripremljen dopis kako je djeluju povodom tragedije u beogradskoj osnovnoj školi, a predviđa da se sastane multilateralni tim, koji ima zadatak da djeluje u slučaju bilo kakvog nasilja.

– Preporuka direktorima škola je da preispitaju trenutno stanje bezbjednosti u školama, kao i da se u skladu sa pedagoškim standardima održe časovi odjeljenske nastave na kojima će se djeci na primjeren način obrazložiti jučerašnja dešavanja u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” – rekla je Stojičićeva.

Ona je istakla da su građani Republike Srpske veoma potreseni jučerašnjim tragičnim događajem u Beogradu u kojem je ubijeno osmoro djece i jedan radnik obezbjeđenja.

Prema njenim riječima, zakon koji Srpska ima o osnovnom i srednjem obrazovanju predviđa nultu toleranciju na svaki vid nasilja i u tom smislu se traže odgovori da se preduzmu mjere da se nasilje ne desi.

– Svi smo juče bili veoma potreseni tom viješću, a pretpostavljam da je to unijelo nemir i među naše nastavno osoblje i djecu u osnovnim i srednjim školama. Svjesni smo odgovornosti institucija, ali i kompletnog sistema Republike Srpske, kada je riječ o svakoj vrsti nasilja – rekla je Stojičićeva.

Ona je podsjetila da je u Srbiji donesena odluka o proglašenju tri dana žalosti od sutra do ponedjeljka, 8. maja, te da očekuje da će i u Srpskoj skladu sa tim biti iskazano žaljenje za djecom koja su tragično izgubila život.

– Nećemo imati pojedinačnih istupanja. Vjerujem da ćemo odati počast preminulim minutom ćutanja početkom sutrašnjeg dana žalosti, te očekujem da ćemo na današnjoj sjednici Vlade zauzeti zajednički stav u vezi sa tim – rekla je Stojičićeva.

 

Izvor: Srna

Podijeli objavu