Dvije posebne sjednice NSRS – o Ustavnom sudu i vetu Cvijanovićeve

Na sjednici kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske odlučeno je da budu održane dvije posebne sjednice Parlamenta, rekao je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Na jednoj će se raspravljati o Priedlogu zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj – po hitnom postupku.

– Osma posebna sjednica će početi sutra u 11 časova – rekao je Stevadnić, nakon održane sjednice Kolegijuma NSRS.

Na drugoj posebnoj sjednici će se odlučivati o vetu srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva Željke Cvijanović.

– Odmah nakon osme posebne sjednice održaćemo i devetu, gdje ćemo odlučivati o vetu – naveo je Stevandić.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahtjeva iz Republike Srpske da povuče spornu odluku o brisanju člana 39 Pravilnika tog suda.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je po pitanju spoljne politike preglasana na sjednici Predsjedništva BiH i da će ići pred Narodnu skupštine Republike Srpske gdje vjeruje da će dobiti podršku za svoje stavove.

Cvijanovićeva uložila veto kada je riječ o Prijedlogu zaključka o usvajanju Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu.

Podijeli objavu