Dvostruki aršini Zapada: Lavrov u Karakasu podsjetio na tzv. Kosovo i Krim

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da zapadne zemlje koriste praksu dvostrukih standarda gdje god im to odgovara, a kao primjere je naveo situaciju s Krimom i tzv. Kosovom.

Šef ruske diplomatije je podsjetio da je Zapad osudio referendum na Krimu, ali da je priznao referendume na tzv. Kosovu i Folklandskim ostrvima.

– To su tri primjera gdje su primijenjeni potpuno različiti standardi – dvostruki, trostruki, koji u suštini karakterišu stav Zapada po bilo kom pitanju koje je od bilo kakve važnosti za savremene međunarodne odnose – rekao je Lavrov na pres-konferenciji u Karakasu nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Venecuele Ivanom Hilom Pintom.

On je dodao da se Rusija zalaže za primjenu pravila Povelje UN.

SAD mogu da obmanu u svakom trenutku

Svima je dobro poznato da SAD mogu da prevare u svakom trenutku, rekao je Lavrov, komentarišući situaciju sa sankcijama protiv Venecuele.

– Želim da naglasim ono što je svima dobro poznato da SAD mogu da prevare u svakom trenutku i da mnogo češće varaju nego što ispunjavaju svoja obećanja, svoje sopstvene predloge – rekao je Lavrov.

On je tim riječima odreagovao na zapažanje novinara da su SAD nagovještavale mogućnost ukidanja sankcija protiv Venecuele, ali da su potom zaprijetile još većim pritiskom ukoliko Karakas odbije da pregovara sa opozicijom.

– Ovo je njihova zemlja, njihovi ugljovodonici, njihova privreda koja je izložena najsnažnijim ilegalnim sankcijama. Oni treba sami da odluče kako će nastaviti da rade, kako će nastaviti da razvijaju svoju državu – konstatovao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je podsjetio da je Rusija “svjetski šampion” po broju sankcija koje joj je Zapad uveo, te da će svoje iskustvo o izbjegavanju njihovog uticaja podijeliti sa Venecuelom.

 

Izvor: sputniknews.com

Podijeli objavu