Erdoganova inauguracija: Dodik i Cvijanovićeva u Turskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović danas će prisustvovati inauguraciji predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Ceremoniji inauguracije predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koja se održava sutra u Ankari, prisustvovaće veliki broj svjetskih lidera.

Pozivajući se na svoje izvore, turski list “Hurijet” javio je da će 20 lidera i oko 45 ministara spoljnih poslova biti prisutno na inauguraciji.

U izvještaju se navodi da će brojne delegacije predstavljati turkofone republike, te da će inauguraciji prisustvovati predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Očekuje se da u Ankari budu predsjednici balkanskih zemalja, te Somalije i Alžira, dok će brojne druge zemlje predstavljati premijeri i šefovi diplomatija.

Kada se radi o arapskim zemljama, za sada je poznato da će ceremoniji prisustvovati premijer Katara Muhamed bin Abdulrahman bin Džasim el Tani i predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Zajed el Nahijan, koji će biti prvi lider sa kojim će se Erdogan sastati nakon inauguracije. Taj sastanak planiran je oko 10. juna, jer je poznato da će Nahijan posjetiti Istanbul kako bi tog dana gledao finale fudbalske Lige šampiona.

Erdogan je u drugom krugu predsjedničkih izbora osvojio je 52,18 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu osvojio je 47,82 odsto glasova.

Erdogan je osvoji oko dva miliona glasova više od svog protivnika.

Podijeli objavu