Eskobar: Krajnje je vrijeme za formiranje ZSO

Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je danas da je krajnje vrijeme da bude forimirana Zajednica srpskih opština /ZSO/ i istakao da Vašington od Beograda i Prištine očekuje da ponude vremenski okvir za punu primjenu Ohridskog sporazuma.

Eskobar je objasnio da to znači da sve strane na pregovore početkom maja moraju da dođu pripremljene.

Komentarišući činjenicu da ZSO još nije formirana, ni danas 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, Eskobar je za Tanjug rekao da je to postojeća pravna obaveza koju Vašington podržava i smatra da je krajnje vrijeme da se ona primijeni.

“U prošloj godini videli smo pozitivne signale u tom smislu, pre svega zbog podrške međunarodne zajednice. Skorašnji sporazum u Ohridu daje vremenski okvir koji strane treba da koriste kako bi se dogovorile o ovom sporazumu, uključujući i ZSO”, naveo je Eskobar.

Na svoju raniju konstataciju da će ZSO biti formirana sa ili bez /premijera samoproglašenog Kosova/ Aljbina Kurtija, on je istakao da je ZSO dio Briselskog sporazuma i dogovora u Ohridu, kao i evropskog plana i da je to nešto što do čega će svakako doći.

Odgovarajući na pitanje da li će lokalni izbori na sjeveru Kosmeta biti legitimni ako ih Srbi budu bojkotovali, Eskobar je rekao da “to što neke političke partije bojkotuju izbore ne određuje rezultate izbora”, dodajući da će SAD priznati rezultate izbora u svakom slučaju.

Izvor: SRNA/ Foto: FoNet Milica Vučković

Podijeli objavu