Eva Kaili prebačena u kućni pritvor

Bivši potpredsjednik Evropskog parlamenta Eva Kaili koja je optužena za prijem mita puštena je danas iz zatvora “Haren” u Briselu u kućni pritvor.

Kailijeva i nekoliko drugih zvaničnika optuženi su za prijem mita od Katara i Maroka u zamjenu za lobiranje u korist tih zemalja u Evropskom parlamentu. Ona i Katar negiraju krivicu. Maroko se žalio na uznemiravanje pravosuđa i medijske napade.

Ona je uhapšena uz još tri osobe tokom policijskih operacija u decembru prošle godine, kada je pronađeno 1,5 miliona evra gotovog novca. Kailijeva će nositi električnu nanogicu i neće joj biti dozvoljeno da napušta Belgiju.

Osim Kailijeve, oslovođena su i trojica ostalih osumnjičenih, od kojih je jedan priznao krivicu i sarađuje sa vlastima u zamjenu za smanjenu kaznu.

Drugi poslanik Evropskog parlamenta Belgijanac Mark Tarabela uhapšen je u februaru i oslobođen je prošle sedmice uz elektronski nadzor. On takođe negira krivicu.

Italijanski poslanik Evropskog parlamenta Andrea Kozolino pokušava da izbjegne nalog za njegovo isporučenje u Belgiju iz Italije. On negira da je uzimao mito od drugih država.

Ročište o zahtjevu Belgije održava se u Italiji 2. maja.

Izvor: SRNA/ Foto: AFP, AP

Podijeli objavu