Evakuisano 11 državljana Srbije

Od stotinu državljana Srbije, koliko ih živi i radi u Sudanu, 28 se prijavilo za evakuaciju preko Kriznog štaba Ministarstva spoljnih poslova Srbije, a njih 11 je do sada evakuisano, rekla je pomoćnik ministra spoljnih poslova za konzularne poslove Marija Živković.

Ona je navela da je tokom dana iz Kartuma evakuisano ukupno 11 građana, od kojih četvoro konvojem UN, šestoro konvojem Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok je jedan državljanin Srbije evakuisan konvojem koji je organizovala Turska.

“Što se tiče građana koji još uvek čekaju evakuaciju u Kartumu, nakon razgovora ministra spoljnih poslova Ivice Dačića sa ministarkom spoljnih poslova Francuske, dobili smo uveravanja da će oni biti u francuskom konvoju za evakuaciju”, rekla je Živkovićeva za RTS.

Ona kaže da je internet u Kartumu u prekidu, a da telefonske linije ne funkcionišu, zbog čega je otežana komunikacija sa srpskim državljanima.

“Ne znamo da li su uspeli da dođu do francuske Ambasade. Razmatraju se i druge mogućnosti za evakuaciju, o čemu ćemo blagovremeno obavestiti javnost”, rekla je Živkovićeva.

Situacija u Sudanu je eskalirala zbog nesuglasica između komandanta vojske El Burhana, koji je i na čelu Suverenog savjeta, i šefa snaga za brzu podršku Dagala, koji je njegov zamjenik u savjetu.

Sukobi su izbili 15. aprila u blizini vojne baze u gradovima Merova i Kartum.

Prema podacima sudanskog Ministarstva zdravlja, više od 600 ljudi je poginulo u sukobima, dok je Savjetska zdravstvena organizacija saopštila da je u sukobima poginulo 413 ljudi.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu