Francuska: Vatrogasci spremni već od 1.juna

Francuska će 1.juna imati spremne vatrogasce i specijalne snage za gašenje požara i avione za prevoz vode, mjesec dana prije da bi se prilagodili požarima koji su ranije počeli zbog klimatskih promjena, rekao je visoki zvaničnik.

Neobično suva zima smanjila je vlagu u zemljištu i izazvala strah od ponavljanja 2022. godine, kada je uništeno 785.000 hektara širom Evrope – dvostruko više od godišnjeg prosjeka u posljednjih 16 godina.

“Prošle godine smo požare imali već u junu, pa smo odlučili da maksimalno mobilišemo snage i da avioni i kopnene trupe budu u potpunosti spremni 1. juna”, rekao je generalni inspektor civilne bezbjednosti Fransoa Peni.

On je dodao da je to mjesec dana ranije nego u prošlosti što je veoma jasan znak klimatskih promjena.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin rekao je ranije ovog mjeseca, u vrijeme prvog velikog ovogodišnjeg požara Francuske na granici sa Španijom, da se Francuska priprema za veoma teško ljeto.

Neki okruzi u južnoj Francuskoj već su uveli ograničenja vode, a geološki institut je rekao da bi niske rezerve podzemne vode mogle najaviti još goru sušu ovog ljeta.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu