Goganović: Ministar odbrane ne smije prizivati rat

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da je razočaran činjenicom da resorni ministar Zukan Helez u svojim izjavama priziva rat u BiH, te poručio da to ne smije da čini niko, a kamoli oni koji vode Ministarstvo odbrane.

Goganović smatra da Helez ne može da se nosi sa odgovornom funkcijom na koju je imenovan.

– Osjećam veliko razočarenje kada pročitam izjave u kojima Helez priziva rat u BiH. Mir je imperativ za koji se svi moramo iskreno zalagati – naveo je Goganović za Srnu, reagujući na izjavu Heleza da je “mirni razlaz – rat”.

Goganović je poručio da se u visokoj politici ne bori oružjem, nego diplomatijom i političkim nadmudrivanjem, a ako Helez nije dorastao tome, onda “trojka” treba da ga predloži za ministra poljoprivrede u Vladi Federacije BiH, koje često spominje.

– Ako Helezu smetaju određene izjave zvaničnih predstavnika Republike Srpske neka bude mudar političar i pozove na dijalog da uočimo probleme i zajedno ih rješavamo. Prijetiti ratom je krajnje neozbiljno i neodgovorno prema građanima, a posebno mladima – upozorio je Goganović.

Goganović je napomenuo da EUFOR jedini ima mandat da ocjenjuje bezbjednosnu situaciju u BiH i da oni rade po svojim unaprijed utvrđenim planovima, a ne po nečijim željama i zahtjevima.

– Sa EUFOR-om imamo odličnu saradnju, ali nemamo pravo da im naređujemo i da ih razmještamo, kao što to tvrdi Helez. Usudio bih se reći da su njegove izjave krajnje nepoštovanje prema komandantu EUFOR-a – istakao je zamjenik ministra odbrane.

Goganović je pozvao na smirivanje tenzija i na dijalog, te podsjetio da prema Dejtonskom sporazumu nijedna odluka ne može da se donese bez saglasnosti dva entiteta i tri naroda.

On je poručio neodgovornim političarima iz Sarajeva da prihvate tu činjenicu ako žele dobro BiH i njenim građanima, kao što to tvrde u medijima.

 

Izvor: Srna

Podijeli objavu