Građani da ne brinu: Na tržištu dovoljno mesa, jaja i mlijeka!

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas u Čelincu da će resorno ministarstvo kapitalnim mjerama podrške obezbijediti da na tržištu Srpske bude dovoljno goveđeg, svinjskog i pilećeg mesa.

Minić je dodao da će Ministarstvo obezbijediti dovoljnu količinu jaja, mlijeka, kukuruza, pšenice, kao i dovoljan broj krmača i tovnih junadi.

“Obezbijedićemo da nemamo nikakvih oscilacija na tržištu i da imamo dovoljno za potrebe Republike Srpske, a naravno jednim dijelom i tržišne viškove”, istakao je Minić tokom posjete Farmi “Koka-kik”.

Govoreći o poskupljenju svinjskog i junećeg mesa, Minić je rekao da se sigurno može očekivati normalizacija cijena u Srpskoj.

On je podsjetio da su pravilnikom predviđeni maksimalni iznosi podsticaja kada je riječ o krmačama i junicama.

“Bitno nam je da omogućimo što prije uvoz iz Srbije. Kroz naš pravilnik smo već uvrstili mjere koje će dovesti do normalizacije cijene, odnosno nabavke onog broja krmača koji će omogućiti proizvodnju prasadi”, rekao je Minić, dodajući da su i cijene žitarica u opadanju.

On je naveo da je Farma “Koka-kik” jedan od najboljih primjera koliko podsticaji Vlade Republike Srpske pomažu poljoprivrednim proizvođačima u Srpskoj.

“Vlada Srpske izdvojiće 40 osto sredstava za nabavku nove linije za proizvodnju jaja, što podrazumijeva održivu proizvodnju”, rekao je Minić.

Suvlasnik Farme “Koka-kik” Miroslav Radosavac rekao je da dnevno proizvode oko 14.000 jaja, te da uz podršku Ministarstva planiraju da otvore novu proizvodnu liniju sa još 5.000 kokošaka nosilja.

Izvor: SRNA

Podijeli objavu